Henter kommentarer

Danske Bank i forudsigelse: 2021 kan deles op i to


Aktieåret 2020 har budt på historiske udsving, der er kommet bag på selv nogle af de mest garvede investorer.

Det skyldes ikke mindst coronakrisen, der har sendt chokbølger igennem aktiemarkederne, ført til skræmmende aktiedyk. Spørgsmålet er, hvad der venter investorer i det nye år? Det har Danske Banks investeringsstrateg, Lars Skovgaard Andersen, et bud på.

»Aktieåret 2021 kan deles op i to,« lyder det.

Det hele ændrede sig, efter medicinalgiganterne Pfizer, Moderna og Astrazeneca overraskede markedet med positivt nyt om deres vaccinekandidater. Det har skabt en fornyet tro på et økonomisk opsving i 2021. Lars Skovgaard Andersen tror på, at særligt cykliske aktier vil klare sig godt i første del af året. Stemningen vil imidlertid ændre sig i løbet af året, vurderer han. Det vender vi dog lige tilbage til.

Læs også: Lars Tvede har tjent en formue her før - nu ser han en ny mulighed

»Nu går vi ind i en mørkere periode, hvor corona-smittetallene stiger. Derfor vil vi nok bevæge os ind i 2021 med en mere balanceret tilgang i forhold til, hvor tungt man skal være placeret i cykliske aktier,« forklarer han med henvisning til de aktier, der nyder godt af et økonomisk opsving. Der bliver ifølge investeringsstrategen ikke »fuldt tryk« på de cykliske aktier i de første uger af 2021, men det vil komme.

Nedenfor kan du se, hvordan de danske C25-aktier fordeler sig i forhold til cykliske og defensive aktier.

»Det kommer i løbet af januar og februar, så vil cykliske aktier vinde mere og mere frem,« forklarer han. Lars Skovgaard Andersen understreger, at han er positiv på aktier uden at være jubeloptimist.

Det skyldes, at verden bevæger sig frem mod et tidspunkt, hvor de forventede vacciner mod coronavirus - hvis alt går efter planen -  er nået bredt ud. Men i takt med, at økonomien bliver bedre og bedre, kan Lars Skovgaard Andersen godt se for sig, at stemningen rent faktisk vil blive mere defensiv.

»Der kan vare tid, før vi kommer om på den anden side af COVID-19, så lige nu er det for tidligt, at vi lægger os i luftfarts-aktier. VI skal stadig have et cyklisk tilt, og så kan kan det godt være, at vi skal skrue op for det, men man skal være klar på, at hvis det kører rigtig hurtig op, så skal vi måske tilbage til nogle lidt mere defensive aktier.«

Læs også: Storbank: Derfor kan du godt købe aktier til 2021

»For på et eller andet tidspunkt, når det virkelig buldrer derudad, vil vi begynde at snakke om 'Hvad gør centralbankerne nu', og der vil blive spekuleret i, at centralbankerne bliver mere eksplicitte omkring det, at de i stedet for at købe x milliarder op, så køber lidt mindre op,« forklarer han. Det peger mod, at vi får et cyklisk forår og et mere defensive eller balanceret efterår, mener han.

Hos Danske Bank kører man frem efter et vægtstangs-princip, hvor der er en overvægt af aktier inden for IT-sektoren på den ene side, og finans-aktier i den modsatte side. Banken har en undervægt af sektoren for stabil forsyning og forsyningssektoren

Neden for kan du se, hvordan de danske C25-aktier fordeler sig alt efter, om de er cykliske eller defensive:

CYKLISKE AKTIER:

- A.P. Møller-Mærsk

- Danske Bank

- DSV

- FLSmidth

- ISS

- Jyske Bank

- Pandora

- Rockwool

- Simcorp

- Vestas

DEFENSIVE AKTIER

- Ambu

- Bavarian Nordic

- Carlsberg

- Coloplast

- Chr. Hansen

- Demant

- Genmab

- GN Store Nord

- Lundbeck

- Novo Nordisk

- Novozymes

- Royal Unibrew

- Tryg

- Ørsted

Læs også: Analytiker: Denne aktie bliver det næste Ørsted

Læs også: Lars Tvede med forudsigelse: Det kommer der til at ske nu