Henter kommentarer

Lars Tvede har tjent en formue her før - nu ser han en ny mulighed



Der gemmer sig et stort potentiale i en række bestemte aktiemarkeder.

Det vurderer den succesfulde danske finansmand, forfatter og investor Lars Tvede i et interview med Euroinvestor. Han har tidligere tjent en formue i emerging markets, og nu mener han, at muligheden er der igen.

»På en måde så står ’sol, måne og stjerner’ bare helt rigtigt lige nu, når det drejer sig om emerging markets,« udtaler Lars Tvede.

Emerging markets (EM) dækker over spirende vækstmarkeder i de såkaldte udviklingslande. Landene i den del af verden rummer ofte et større vækstpotentiale end den udviklede del af verden. Listen af EM-lande tæller blandt andre Kina og Indien, som er blandt de største økonomier i emerging markets.

»Helt overordnet passer Emerging Markets-aktier rigtig godt ind i mit nuværende syn på tværs af en række økonomisk og finansielle parametre,« udtaler Lars Tvede, der ser et potentiale i særligt fire lande. Dem kommer vi tilbage til.

Læs også: Kapitalforvalter: Disse 23 aktier satser vi på

Potentialet er der af flere grunde, forklarer Lars Tvede, som er ved at lancere en hedgefond. Fonden henvender sig til internationalt-orienterede investorer, der med hans ord kan klassificeres som professionelle eller semi-professionelle. Det kan du læse om her.

Tilbage til faktorerne, der peger mod et investeringspotentiale i emerging markets.

»Jeg har en stærk overbevisning om, at den amerikanske dollar skal svækkes yderligere. I modsætning til aktiemarkederne i den vestlige verden, giver dollar-svækkelse typisk medvind til emerging markets-aktier og -selskaber, da disse har en samlet dollar-baseret gæld på 5200 mia. dollar,« udtaler den danske finansmand.

Vis mere

Målt i det lokale emerging markets-lands valuta skrumper gælden, når den amerikanske dollar bliver svagere, lyder det.

Lars Tvede hæfter sig samtidig ved, at emerging market-landene - særligt de asiatiske lande - i langt højere grad har formået at få styr på coronavirussen sammenlignet med Vesten. Men der er andre elementer, der gør regionerne attraktive.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

»Emerging markets-landene har samlet set et stort og stigende overskud på betalingsbalancen. Dette har samtidig en tendens til at styrke den lokale valuta ift. lande med underskud på balancen, heriblandt USA,« udtaler Lars Tvede.

»Derudover estimerer en af de investeringsbanker, som jeg følger tæt, at emerging markets’ lokalvaluta er ca. 30 pct. undervurderede set i forhold til EM-landenes handelsmønstre. Målt på Price-Earnings Ratios handler emerging markets-aktier i dag ca. 20 pct. ’billigere’ end vestlige aktier,« udtaler han.

Her ses den danske finansmand, investor og forfatter Lars Tvede. Han har skrevet en lang række bøger, blandt andre 'Supertrends', 'Kriser, Krak og Kaviar' samt 'Børshandlens Psykologi' Vis mere

Den danske finansmand har tidligere bevist, at han har øje for potentialet i emerging markets. Det skete eksempelvis, da han i 2001 stiftede selskabet Beluga og investerede massivt i russiske aktier. Dengang var det også de lave P/E-værdier i regionen, som ansporede ham. Han tjente en formue på investeringerne, hvilket han har beskrevet i sin bog ‘Bobler, Bullshit og Børsfest’, som udkom tidligere på året.

»Emerging markets er en af de få aktie-regioner, der klarer sig godt, når amerikansk inflation stiger. Netop stigende amerikansk inflation tror jeg vil blive et stort tema over de kommende år,« forklarer Lars Tvede.

Han fremhæver, at den amerikanske centralbank er overgået til såkaldt ’Average Inflation Targeting’, hvilket bliver relevant for udviklingen på finansmarkederne de kommende år. Det har han blandt andet sat ord på i aktiepodcasten Millionærklubben her.

»USA vil formentlig opleve et økonomisk boom i 2021 i takt med at befolkningen vaccineres mod Covid-19 og økonomien åbnes op, og samtidig fører USA en kombination af stærkt ekspansiv finans- og pengepolitik – alle disse parametre vil puste nyt liv i inflationen,« uddyber Lars Tvede.

Du har engang tjent store summer på investeringer i russiske aktier. Hvilken del af emerging markets ser du det største potentiale i nu?
»Jeg kan specielt godt lide Kina, Sydkorea, Rusland og Brasilien. Kina er kommet godt igennem corona-pandemien, kinesiske tech-aktier er markant billigere end deres vestlige modparter, som jeg i øvrigt er bekymret for, og holder mig væk fra, og profitterne i kinesiske selskaber stiger nu kraftigt. F.eks. udkom der natten til fredag data for netop dette segment; kinesiske selskabers profitter steg med hele 28 pct. I forhold til oktober sidste år. Det viser noget om, hvor stærkt det underliggende opsving er post-corona,« forklarer Lars Tvede.

Læs også: Jeppe Christiansen: Nøglen til at forstå teknologi-boblen findes hos en bilproducent

»Sydkoreanske aktier er generelt bare ’billigt’ prissat, og har en høj følsomhed - eller såkaldt beta koefficient - til den globale konjunkturcyklus, som jeg er bullish på. Brasilien er en af verdens største eksportører af råvarer, som igen er stærkt påvirket af globale konjunkturer. Og russiske aktier har den laveste prisfastsættelse i hele emerging markets-regionen,« forklarer Lars Tvede

Det sker med henvisning til, at russiske aktier ifølge ham har en gennemsnitlig P/E-værdi på 7,6, mens emerging markets-aktier generelt ligger på en P/E-værdi på 14,6. Russiske aktier har ifølge ham samtidig en høj (positiv) afhængighed af prisen på olie.

I sin bog 'Bobler, børsfest og bullshit' beskriver finansmanden, hvordan en artikel om P/E-værdier blev startskuddet til et investeringseventyr i Rusland. Vis mere

Hvilke sektorer i EM ville du gå efter?
»I Asien kan jeg godt lide Finans-sektoren, banker, forsikring og bilsektoren. Disse har høj eksponering mod den asiatiske forbruger, som jeg forventer vil gå gode tider i møde i takt med, at den globale økonomi oplever et kraftigt rebound over de næste par år. Specielt Kina har i øvrigt et stærkt fokus på, at dreje en større del af den økonomiske vækst bort fra investeringer og eksport, og mere i retning af indenlandsk privatforbrug,« påpeger Lars Tvede.

Det er dog en anden fortælling, der er i gang i Brasilien og Rusland. Her er det særligt råvare-historien, der er interessant, mener den danske finansmand. Potentialet skal ifølge ham findes inden for områderne: Energi, olie, materialer og minedrift.

Læs også: Lars Tvede om aktier og feriepenge: Derfor bør du være investeret

»Goldman Sachs, som er en af de banker, jeg følger tæt, vurderer hele 6,5 pct. global vækst i 2021. Det er et pænt stykke over konsensusestimaterne. Hvis det scenarie bliver til virkelighed, vil det være stærkt positivt for råvarer generelt - som er ekstremt konjunkturfølsomme - og især prisen på olie,« udtaler Lars Tvede.

Han demonstrerede i foråret 2020, at han forstod at navigere i havet af analytikere og data. Han formåede at sælge ud af alle sine aktiepositioner få dage før aktiemarkederne toppede i februar. Kort før aktierne ramte bunden i marts valgte han at købe op igen. Det kan du læse mere om her.

»Overordnet er emerging markets imidlertid den region i verden, der har den højeste positive sensitivitet (beta) til højere råvarepriser,« forklarer den danske finansmand.

Emerging markets er den region i verden med den højeste positive sensitivitet over for højere råvarepriser, fortæller Lars Tvede. Vis mere

Lars Tvede har tidligere peget på ,at de såkaldte værdiaktier står over for et stort rebound efter at have været udfordret i årevis.

Hvordan passer potentialet i emerging markets-aktiver ind sammen med fortællingen om værdiaktiernes mulige genkomst?
»Det passer fint sammen og er en del af en større historie om, at vi vil opleve et kraftigt økonomisk opsving over de næste par år. Det vil drive både lange renter og råvare-priser op. Begge faktorer er positive for value-aktier generelt – og særligt for de sektorer nævnt oven for, og som jeg i øvrigt alle vil kategorisere som value-sektorer,« udtaler han

Lars Tvede har tidligere sat ord på, hvordan verdensøkonomien udvikler sig med fremkomsten af effektive coronavacciner. Det kan du læse mere om her.

Læs også: Analytiker: Denne aktie bliver det næste Ørsted

Læs også: Efter afkast på 600 pct. i år: Tesla overhaler Warren Buffett-selskab målt på markedsværdi