Henter kommentarer

Formuepleje ser risiko i grønne aktier - det skal du passe særligt på

Foto: Biel Aliño
Vis mere

Investorer, der investerer i mest de bæredygtige aktiefonde, er nødt til at forholde sig risikoen.

Det vurderer Formueplejes aktiechef, Otto Friedrichsen. Den danske formueforvalter oplever ligesom andre, at flere og flere investorer gerne vil investere i grønne og bæredygtige aktier og i bæredygtige aktiefonde.

Læs også: Ser stort potentiale i 'billig' aktie: 'Galskab ikke at købe den'

Men det er ikke helt uproblematisk, påpeger han. Det gælder især investorer, der forsøger at bygge en portefølje, som hovedsagligt består af bæredygtige investeringer.

»Fonde, der investerer bæredygtigt, ender typisk med en større eksponering mod konjunkturfølsomme aktier, mens områder som energi og finans fravælges. Det resulterer ofte i en mere koncentreret risikoprofil, hvilket kan gør dig mere udsat, eksempelvis hvis der er nedgang i økonomien,« forklarer aktiechefen.

Læs også: Direktør til danskerne: Tænk dig om, inden du gør det her derhjemme

»De aller mest bæredygtige aktiefonde kan sjældent blive rygraden i en portefølje, hvis du skal holde investeringerne op imod den risiko, du løber, netop på grund af en anderledes og mere koncentreret risikoprofil sammenlignet med et traditionelt aktieindeks,« forklarer han.

Antallet af bæredygtige aktiefonde afspejler på mange måder ikke den stigende interesse for grønne investeringer, bemærker Otto Friedrichsen i den forbindelse.

Det er i aktiechefens optik et resultat af fondenes anderledes risikosammensætning sammenlignet med traditionelle brede aktiefonde. Et forhold, der dog over tid må forventes at ændre sig i takt med virksomhedernes tiltagende fokus på bæredygtighed.

Læs også: En af Danmarks største banker: Vi er nervøse

Selvom investorer i stigende grad ønsker at investere bæredygtigt, er der kun cirka fire pct. af de danske investeringsprodukter, der er bæredygtige nok til, at de lever op til kravene for at komme i kategorien af de mest bæredygtige investeringsmuligheder, forklarer aktiechefen, der henviser til puljen af såkaldte artikel 9-produkter i EU´s disclosure forordning.

En udbredelse, der dog er helt på linje med resten af Europa, ifølge analysehuset Morningstar.

Læs også: Lau Svenssen om sin nye aktie: Et guldkorn

Men hvorfor er der så få aktiefonde, der lever op til de strengeste bæredygtighedskrav? Det har Otto Friedrichsen et bud på.

»Hvis du har en fond, der lever op til de strengeste bæredygtighedskrav, så gør det, at visse dele af aktiemarkedet – for eksempel energi- og finanssektoren – ikke er investerbart, mens andre områder som Industri, Teknologi og Forsyning prioriteres i virksomhedsvalget,« forklarer aktiechefen.

Læs også: Danske Bank: Derfor bør du overveje grønne aktier

Det giver en naturlig skævvridning i de mest bæredygtige aktiefonde målt på bl.a. risikosammensætningen sammenlignet med traditionelle brede aktiefonde. Et forhold som institutionelle investorer forholder sig til i den samlede porteføljeopbygning, lyder det fra den danske formueforvalter.

»Der, hvor vi især ser bæredygtige aktier i markedet er blandt andet inden for teknologi- og industrisektoren. Hvis man opbygger en portefølje alene ud fra, hvor du finder flest bæredygtige aktier i markedet, så giver det en noget anden eksponering mod aktiemarkedet end en traditionelt aktiefond når man sammenligner risikosammensætningen,« udtaler han og tilføjer:

Læs også: Han forudså, at priserne ville brage op – nu ser han ny, stor risiko

»Så kan en investor let ende med en portefølje, hvor 40 pct. af investeringerne er rettet mod industrisektoren.«

»Der er en meget stor sandsynlighed for, at du som privatinvestor overser, at dine aktier eksempelvis er særlig sårbar over for konjunkturændringer samt en højere følsomhed mod ændringer i renteniveauet. Det er noget, som du skal være opmærksom på. Det er en risiko, der er let at overset, når du jagter bæredygtige aktier,« udtaler Otto Friedrichsen.

De strenge krav til bæredygtige aktiefonde lægger op til en særlig risikoprofil. Du skal lidt forenklet sagt kunne tåle kraftigere udsving i porteføljen med de allermest bæredygtige aktiefonde, netop fordi de bæredygtige investeringskrav ofte resulterer i en risikokoncentration omkring udvalgte områder af aktiemarkedet. Det kan også forklare, hvorfor der ikke er så mange af de mest bæredygtige artikel 9 fonde, påpeger Otto Friedrichsen.

»Risikostyring hos den rationelle investor gør, at vi aktuelt ikke ser en større udbredelse af artikel 9-aktiefonde på trods af en tiltagende efterspørgsel,« uddyber han.

Det betyder dog ikke, at man ikke skal investere bæredygtigt, netop fordi de langsigtede investeringsmuligheder er intakte, understreger aktiechefen. Investor skal dog være opmærksom på den aktuelle risikoprofil og risikokoncentration i mange artikel 9 fonde og forholde sig til dette i en større porteføljesammenhæng – en udfordringen, der gælder både professionelle og private investorer.