Henter kommentarer

| Opdateret

Hvad er recession?


En recession er en periode med økonomisk tilbagegang.

Det vil typisk opleves som et stigende antal fyringer, fald i lønningerne, mindre forbrug og et fald i produktionen af en lang række varer og serviceydelser.

Et land betegnes typisk som værende i recession, hvis dets bruttonationalprodukt (BNP) er faldet mindst to kvartaler i træk.

Læs også: Det dækker investeringsbegreberne over

Når økonomien går fra at vokse til at gå i bakgear, taler man om, at vi går fra et opsving til en recession.

I en gennemsnitlig recession falder aktiemarkedet ifølge Saxo Bank med 25 procent – det kan dog være helt op til 50 procent.

11. Det er antallet af recessioner, der har været i USA siden Anden Verdenskrig. Frem til marts 2020 har der i alt været 17 recessioner i USA.

Læs også: Danske Bank: Det skal du vide om recessioner

De har i gennemsnit varet 11 måneder, mens et opsving har varet knap fem år.

Den seneste recession fandt sted under finanskrisen i årene 2008 og 2009.

Spørgsmålet om, hvornår en recession indtræffer i USA fylder meget, fordi fylder  i USA skyldes, at den amerikanske økonomi er verdens største og ledende for, hvad der sker i resten af verden.

Der har ifølge Nationalbanken historisk været en tæt sammenhæng mellem en inverteret rentekurve og kommende recessioner i USA.

'I USA har rentespændet, dvs. forskellen på en 3-måneders og en 10-årig statsobligation, været negativt forud for alle ni recessioner siden 1955', lyder det fra Nationalbanken.

Ifølge Nationalbanken har dansk økonomi været ramt af syv recessioner siden 1970.

Læs også: Hvad betyder bear- og bull-market?

Læs også: Hvad er teknisk analyse?