
En recession er en periode med økonomisk tilbagegang.
Det vil typisk opleves som et stigende antal fyringer, fald i lønningerne, mindre forbrug og et fald i produktionen af en lang række varer og serviceydelser.
Et land betegnes typisk som værende i recession, hvis dets bruttonationalprodukt (BNP) er faldet mindst to kvartaler i træk.
Læs også: Det dækker investeringsbegreberne over
Når økonomien går fra at vokse til at gå i bakgear, taler man om, at vi går fra et opsving til en recession.
I en gennemsnitlig recession falder aktiemarkedet ifølge Saxo Bank med 25 procent – det kan dog være helt op til 50 procent.
11. Det er antallet af recessioner, der har været i USA siden Anden Verdenskrig. Frem til marts 2020 har der i alt været 17 recessioner i USA.
Læs også: Danske Bank: Det skal du vide om recessioner
De har i gennemsnit varet 11 måneder, mens et opsving har varet knap fem år.
Den seneste recession fandt sted under finanskrisen i årene 2008 og 2009.
Spørgsmålet om, hvornår en recession indtræffer i USA fylder meget, fordi fylder i USA skyldes, at den amerikanske økonomi er verdens største og ledende for, hvad der sker i resten af verden.
Der har ifølge Nationalbanken historisk været en tæt sammenhæng mellem en inverteret rentekurve og kommende recessioner i USA.
'I USA har rentespændet, dvs. forskellen på en 3-måneders og en 10-årig statsobligation, været negativt forud for alle ni recessioner siden 1955', lyder det fra Nationalbanken.
Ifølge Nationalbanken har dansk økonomi været ramt af syv recessioner siden 1970.
Læs også: Hvad betyder bear- og bull-market?
Læs også: Hvad er teknisk analyse?