Henter kommentarer

Købt og solgt krypto? Sådan får du styr på skatten


Når man som privatperson køber og sælger kryptovaluta, anses det som udgangspunkt som spekulation, hvilket betyder, at kryptovalutaen er købt med henblik på at opnå gevinst ved videresalg.

Som hovedregel skal man derfor oplyse gevinst eller tab på ens årsopgørelse, og gevinster skal beskattes som personlig indkomst.

Sådan skriver Skattestyrelsen, der i løbet af de sidste par år har intensiveret jagten på kryptogevinster, på sin hjemmeside. Læs mere om det her.

Alene det seneste år har styrelsen sendt skatteregninger afsted til 380 borgere eller virksomheder på i alt 30 mio. kr., mens beløbet for de seneste tre år løber op i lige godt 58 mio. kr., lød det fredag i en pressemeddelelse.

Læs også: Skats klapjagt udløser millionregning til kryptofolket

Når man sælger kryptovaluta, skal man altså opgøre til Skattestyrelsen, om man har haft gevinst eller tab. Gevinsten eller tabet er forskellen mellem købs- og salgsprisen.

Har man købt flere af den samme slags kryptovaluta og sælger en del af det, skal man opgøre gevinst og tab efter det såkaldte FIFO-princip, som betyder First In First Out.

»Det betyder, at hvis du fx køber 8 bitcoins i april og 5 bitcoins i maj, og du vil sælge 4 bitcoins i juni, skal du bruge købsprisen for de første 4 bitcoins, du købte i april, til at opgøre den skattemæssige gevinst eller tab,« skriver Skattestyrelsen på sin hjemmeside.

Sælger man derimod alle sine bitcoins på én gang, skal man ikke gøre brug af FIFO, men i stedet bruge den samlede købspris for hele ens bitcoinbeholdning i opgørelsen af gevinst eller tab.

Da man skal opgøre hver handel for sig, betyder det også, at man ikke må modregne et tab fra en handel i en gevinst ved en anden handel.

»Hvis du bruger én type kryptovaluta fx bitcoins som betaling for køb af en anden type kryptovaluta fx ripples, anses det som, at du sælger bitcoins for at købe ripples. Du skal derfor også opgøre en gevinst eller tab ved et sådan salg,« skriver Skattestyrelsen.

Der er dog undtagelser. Hvis man i forvejen ikke har bitcoins, og man eksempelvis køber 10 bitcoins samtidig og sælger dem i flere omgange inden for samme indkomstår, må man gerne modregne tab i gevinst. Det forudsætter dog, at man ikke må købe nye bitcoins mellem sine salg.

»Det betyder, at hvis du fx sælger 3 stk. med gevinst og 3 stk. med tab, skal du lave en nettoberegning,« skriver Skattestyrelsen.

Køber man efterfølgende nye bitcoins, inden man har solgt de sidste 4 fra sin oprindelige beholdning på 10, skal man ikke lave en nettoberegning. Derimod skal man opgøre hver handel for sig ved at bruge FIFO-princippet.

Desuden kan man ikke modregne tab i gevinst mellem forskellige slags kryptovalutaer købt i flere omgange og solgt i samme indkomstår.

Borgere kan oplyse tab eller fortjeneste fra kryptohandel i årsopgørelsen, der åbnede 14. marts, oplyser Skattestyrelsen.

Læs også: Skat intensiverer jagt på kryptogevinster: Sådan gør de

Læs også: Rusland holder fast i tårnhøj rente