Henter kommentarer

Kunder har tabt over halvdelen af indskuddet i Millionærklub-forvalters fond


For snart et år siden gik tech-investoren og porteføljeforvalter i Millionærklubben, der udgives af Euroinvestor, Mads Christiansen i luften med sin investeringsfond Newdeal Invest.

Ambitionen var at lave et årligt afkast på 30 pct., og strategien skulle være den samme, som da han i 2020 formåede at lave et skyhøjt afkast på 266 pct. i sin Millionærklubben-portefølje ved udelukkende at investere i gaming, onlinehandel og digital transformation.

I dag er mere end halvdelen af værdien i Mads Christiansens fond – og dermed investorernes penge – forsvundet ud i den blå luft.

Læs også: Sydbank advarer alle aktiekonger: Mange investorer kan få ubehagelig overraskelse

Den senest opgjorte indre værdi er 43 kr. – den indre værdi lød på 100 ved fondens lancering.

Newdeal Invest har i dag 29 investorer, der i »bund og grund« er tilfredse trods det massive fald. Kun én har valgt at forlade fonden, men det skete allerede tilbage i december, fortæller Mads Christiansen til Euroinvestor.

»Vi er en tech-investeringsfond, og hvis du sammenligner os med andre techfonde, så er resultatet nogenlunde det samme,« siger han og nævner den amerikanske kapitalfond Ark Invest.

Ligesom Newdeal Invest er Ark Invest investeret i megatrends. Bag den amerikanske fond står Cathie Wood, grundlægger og administrerende direktør, der har skabt en ny strategisk retning for investeringer, hvor traditionel værdisættelse af selskaber er kastet til side.

Læs også: Giftig dansk nedtur: 'Vi frygter jo alle at sidde med sådan en aktie'

»Vores profil ligner Ark Invest, og det ved vores kunder godt. I øvrigt er vores kunder ikke almindelige retailinvestorer (privatinvestorer red.), men folk der blandt andet har tjent mange penge på at sælge en virksomhed, og som desuden arbejder ved techselskaber eller steder, der relaterer sig til,« fortæller Mads Christiansen og afviser, at fondens investorer har mistet tilliden til ham efter den kedelige nedtur.

Han understreger, at Newdeal Invest ikke er sat i verden for at købe billigt og sælge dyrt.

»Fonden er set som en i hvert fald en femårig investering, og vores produkt er at give en allokering på investeringer mod techsegmentet, der handler om digitalisering,« siger Mads Christiansen og fortsætter:

»Man kan se det som at købe en fond, der er eksponeret mod Bordeaux-vine. Falder vinpriserne 50 pct. et år, så falder Bordeaux-vinene også 50 pct., men det betyder ikke, at du ikke fik det produkt, du gerne vil have, selvom det selvfølgelig ikke er sjovt.«

Læs også: Milliardforvalter om kendt dansk aktie: Den er vildt undervurderet

Har du været god nok til at fortælle om risiciene ved at have en så smal portefølje relativt til en bredt indeks i globale aktier?

»Jeg er ikke enig i, at min portefølje er smal, så præmissen for spørgsmålet ryger lidt. Vi er investeret bredt geografisk – i brugtbilssalg, digitalisering af skak, e-handel, fintech og leverancer af supermarkedsvarer. Men man kan sige, at det, der er smalt i forhold til fonden, er, at den kredser om selskaber i vækst, der alle benytter sig af digitalisering.«

»Vores opgave er ikke at være sindssygt smarte, hvor vi pludselig går over i olie, fordi olie stiger og tech skal ned. Man er i Newdeal Invest, for vi tilbyder de aktier, man skal have.«

Minimumsindskuddet for at lade Mads Christiansen forvalte ens penge er 750.000 kr.

Læs også: Dansk folkeaktie i stort dyk – det dækker over den sande udvikling

I fonden betales ikke managementgebyr, men et opstartsgebyr på 2,5 pct. og et performancegebyr på 20 pct. af eventuelt afkast over 7 pct. årligt, der er high og rising watermark. Desuden er der en emissions- og indløsningsomkostning på 0,3 pct.

Det er ikke med Mads Christiansens gode vilje, at indskuddet er så højt, men skyldes regler fra Finanstilsynet.

Derfor mener Mads Christiansen heller ikke, at Newdeal Invest-investorerne lider under ikke at have en diversificeret portefølje.

»Lige nu er vores målgruppe af investorer som sagt folk, der har haft en virksomhed, de har solgt, og tjent en større formue på. For dem er vi blot techdelen ud af en større portefølje, de har andetsteds.«

Læs også: Dansk folkeaktie i stort dyk – det dækker over den sande udvikling

Mads Christiansen har en anden tilgang til investering end størstedelen af de professionelle kapitalforvaltere. Newdeal Invest har fem investeringsteser, der blandt andet lyder, at investeringsfonden investerer i »innovative virksomheder, der ændrer verden«. Newdeal Invest fokuserer også i højere grad på fremtiden fremfor at dykke ned i regnskaber.

»Vi investerer i brancher og virksomheder, hvor vores forståelse af verden gør det muligt for os at se et meget større potentiale, end den nuværende værdiansættelse afspejler. Vi har intet imod, at andre investorer eventuelt synes, vores virksomheder virker overvurderede og uattraktive,« skriver Newdeal Invest på sin hjemmeside.

På trods af investeringsfondens indtil videre kedelige retning, overvejer fondschefen ikke at lave om på investeringsstrategien.

»Som sagt er vi ikke i verden for at købe billigt og sælge dyrt. Vi er i verden for at være investorer i techvirksomheder, som vi mener, har et stort potentiale.«

Faktisk ser han de seneste kursfald i en lang række tech-selskaber som en »kæmpe mulighed« lige nu.

»Derfor har vi også valgt at udbrede vores produkt for at kunne give vores investorer en bredere eksponering mod tech,« siger Mads Christiansen og nævner fintech, cloud, cybersecurity, metaverse og ecommerce som områder, investorerne nu også kan blive eksponeret mod.

Er det så ikke en investeringsstrategisk ændring?

»Nej, det mener jeg ikke, det er.«

De nye tiltag, som ifølge Mads Christiansen ikke er en investeringsstrategisk ændring, trådte i kraft i sidste uge.

Modsat før, hvor man udelukkende var investeret mellem 10 og 15 aktier udvalgt af Mads Christiansen, kan man nu som investor selv være med til at bestemme, hvor meget ens investering skal vægtes i en mindre håndfuld forskellige kategorier.

Og det har ikke noget at gøre med, at fonden er mere end halveret på et år?

»Nej, for vi har ikke lavet om på den oprindelige strategi. Lige nu er tech- og internetaktier billigere, end de har været de sidste 10-15 år. Derfor er det efter min mening et oplagt tidspunkt at købe ind på nu, hvor markedet er i knæ.«

Læs også: Topprofessor: Minusrenter i banken er snart en saga blot

Læs også: Dollaren på himmelflugt