Henter kommentarer

Rød tænketank: Vanopslaghs flade aktieskat rammer skævt


At fjerne den progressive aktieskat er et af de skæveste forslag, man kan stille.

Det er reaktionen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på Liberal Alliances forslag til en reformering af aktieskatten.

Den progressive skat på aktieafkast skal fjernes, og skatten skal ligge fladt på 27 pct., lød det fra Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, da han torsdag besøgte Euroinvestors podcast Millionærklubben. Forslaget kan du læse mere om her.

Men det forslag vil ramme helt skævt, mener Lars Andersen, direktør i tænketanken Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

»Forslaget er vel næsten, det mest skæve skatteforslag man overhovedet kan stille. De, der har de store aktieindtægter, er jo de rigeste. Hvis man fjerner den progressive del, så er det jo en kæmpe gevinst til de allerrigeste,« siger Lars Andersen til Euroinvestor.

Læs også: Nye amerikanske restriktioner rammer flere virksomheder

Forslaget vil føre til et provenutab på 5 mia. kr. ifølge den liberale tænketank Cepos. Det tab rammer helt skævt og på det forkerte tidspunkt ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

»Det er lige før at fjerne topskatten vil blegne ved siden af en fjernelse af den progressive aktieskat. Det er jo et stort milliardbeløb til de allerrigeste. Det synes vi ikke, der er brug for i øjeblikket,« siger Lars Andersen

Læs også: Vild melding om globalt forsyningskaos

Den progressive aktieskat burde faktisk stige, hvis det stod til direktøren i tænketanken.

»Aktieindtægterne er jo ufattelig skævt fordelt. En stor del af befolkningen har jo ingen eller meget lav aktieindkomst. Egentlig er den progressive aktieskat blevet sat ned. Vi argumenterer for at den burde være højere. Vi ønsker den rullet tilbage til det, den var før,« fortæller han.

Stod det til Arbejderbevægeslens Erhvervsråd skulle aktiesparekontoen også nedlægges.

»Vi synes også man bør nedlægge aktiesparekontoen. Det var meningen, det skulle skabe en aktiekultur og hjælpe iværksættere, men man kan jo kun købe børsnoterede selskaber, så det har jo ikke noget at gøre med iværksættere, de er jo ikke børsnoteret. Det er jo bare en måde at slippe billigere,« siger Lars Andersen til Euroinvestor.

Den borgelige tænketank Cepos' er mere positiv stemt overfor forslaget. Det kan du læse mere om her.

Læs også: Sådan er det gået El Salvadors kryptoeksperiment

Læs også: Professionel investor: Dette kigger vi på, før vi investerer