Henter kommentarer

Strateg sætter ord på gyseren forude - det kan udløse kursstigninger


Onsdag eftermiddag går startskuddet til en række vigtige makroøkonomiske begivenheder, der kan få betydning for om aktierne stiger eller falder de kommende måneder. 

Her lander der et nøgletal for den amerikanske beskæftigelse – den såkaldte JOLTs rapport, der siger noget om antallet af ledige job i januar – ligesom at chefen for den amerikanske centralbank (Federal Reserve) Jerome Powell taler for Kongressen. 

Læs også: C25-topchef får tildelt aktier for millioner 

To begivenheder, som investeringsstrateg i Saxo Bank, Oskar Barner Bernhardtsen, vil holde øje med. 

Starter vi med at kigge på antallet af ledige job i USA, er forventningen i markedet, at det vil lande på 8,9 mio. mod lidt over 9 mio. i december 2023. 

Og ser man på det fra et investorperspektiv, skal tallet helst falde, da tallet i øjeblikket er på et forholdsvist høj niveau, sammenlignet med perioden før coronakrisen, påpeger Oskar Barner Bernhardtsen: 

»Den korte konklusion vil være, at markedet reagerer positivt, hvis tallet lander lavere end ventet. For så vil man begynde at indprise flere rentefald igen,« siger han. 

Det skyldes ifølge strategen, at mange vil tolke tallet således, at hvis der kommer færre ubesatte job, så vil lønpresset være mindre, og så kan det være, at inflationen falder eller i hvert fald bliver mindre vedvarende. 

Dog påpeger han, at tallet er fra januar og derfor ikke nødvendigvis siger noget om den helt aktuelle temperatur i den amerikanske økonomi. Derudover kan der være store forskelle i temperaturen på det amerikanske arbejdsmarked, når man kigger i de forskellige sektorer. 

»Du kan sagtens have en krise i en sektor og et boom i en anden,« påpeger Oskar Barner Bernhardtsen. 

Omtrent samtidig med at JOLTs-rapporten lander, går chefen for den amerikanske centralbank Jerome Powell i gang med at tale om centralbankens syn på renteforventningerne for den amerikanske kongres. 

Her vil investorerne holde øje med, hvilke indikationer for fremtiden Jerome Powell vil komme med, og hvilke dele af økonomien der bliver holdt særligt øje med blandt centralbankens økonomer. 

Læs også: Chef i dansk medicinalselskab scorer kassen på vinderaktie

Sandsynligheden for, at der kommer en rentenedsættelse senere på måneden er nemlig »reelt nul« i øjeblikket, pointerer Oskar Barner Bernhardtsen efter at have kigget på futuresmarkedet.

Omvendt er der 70 pct. sandsynlighed for, at der har været en eller to rentenedsættelser til juli. 

»Så det man skal holde øje med, er hans retorik. Kommer der indikationer på, om de kan finde på at starte allerede i maj? Eller skal vi frem til juni eller juli, før de vil gøre det?,« lyder det fra Oskar Barner Bernhardtsen. 

Ifølge strategen er der to ting, centralbankchefen kan lægge vægt på i sin tale – og som kan få forskellig betydning for udfaldet: 

»Det ene kan være, at han taler om, at inflationen ikke falder hurtigt nok, og at arbejdsmarkedet stadigvæk er stramt. Det vil tale for, at rentenedsættelserne kommer senere,« siger Oskar Barner Bernhardtsen og tilføjer: 

»Noget andet, han kan lægge vægt på, er realrenterne, hvor han kan holde fokus på at renterne er så restriktive, og at realrenten (renten minus inflation) er så voldsom, at nu begynder vi at indveje risikoen for en overtightning. Og derfor vil man kunne begynde at slække på renten, selvom inflationsmålet ikke er nået.« 

Jerome Powell taler for Kongressen onsdag eftermiddag klokken 16 dansk tid. Næste rentebeslutning fra den amerikanske centralbank kommer den 20. marts. 

Torsdag kommer Den Europæiske Centralbank med sin rentemelding for marts, og fredag lander det amerikanske »kongetal«, som er en temperaturmåling på beskæftigelsen i USA. 

Læs også: Har du tjekket din aktiesparekonto for nylig? Dansk storbank har indført strafrente

Læs også: Per satte alle sejl ind: Nu deler han metoden bag halveret elforbrug – 'det var vildt'