Henter kommentarer

Udenlandske topinvestorer resignerer: "De bomber løs i Danske Bank"


Efter hvidvaskskandalen, der kom for dagens lys i 2018, har store udenlandske investorer nedbragt ejerandelene i Danske Bank markant.

Før Estland-krisen for alvor eskalerede var omkring hver anden aktie i Danske Bank på udenlandske hænder. I starten af 2020 var udenlandske investorers lyst til at eje Danske Bank kølnet til at kun hver 3. aktie var ejet af udenlandske investorer. Efter større købsinteresse i foråret 2021 er investorerne på den anden side af landegrænsen smuttet igen og andelen af udenlandske investorer i Danske Bank udgør nu 33,4 pct., viser de seneste tal fra Danmarks Nationalbank.

»De udenlandske investorer bomber løs i de danske bankaktier,« konstaterer analytiker Mads Thinggaard fra den nordiske børsmægler ABG Sundal Collier.

Han holder skarpt øje med de månedlige tal fra Danmarks Nationalbank, da køberinteressen fra udlandet er afgørende for udviklingen i bankernes aktiekurser.

Ifølge en opgørelse over kursudviklingen siden Danske Bank toppede i år i starten af april har banken klaret det både markant dårligere end resten af C25-indekset, dårligere end de store europæiske branchekolleger og dårligere end de andre større banker i Danmark.

Danske Bank-aktien er således faldet 13,6 pct. siden starten af april, mens de store danske aktier i gennemsnit er steget 18,2 pct. Den europæiske banksektor er steget 10,5 pct., hvilket betyder, at der ikke har været tale om en generel udbombning af finansaktier i Europa.

På papireret handler Danske Bank ellers med en værdiansættelse, der er skrigende billig, viser en opgørelse fra ABG Sundal Collier. Målt på indtjeningen i forhold til markedsværdien er Danske Bank forventede P/E-værdi helt nede på 7,5.

Et andet væsentligt nøgletal for bankernes egentlige værdi er ganske enkelt at se på, hvad den bogførte egenkapital er i forhold til markedsværdien på børsen. Værdien af Danske Banks egenkapital har nemlig længe været markant højere end værdien på aktiemarkedet. En uhørt situation, der fortæller alt om investorernes manglende tiltro til, at bankernes forretningsmodel kan give en fornuftig forrentning.

Uanset, hvad excel-arket siger om prissætningen, vil de helt store udenlandske investorer bare ikke bide på. Og så er der kun de hjemlige danske investorer til at samle op, hvilket presser kursen.

»Jeg tror vi vil se flere ændringer i udenlandske investorers ejerskab i Danske Bank-aktier i den kommende tid. En del af forklaringen ligger også i, at Chris Vogelzang blev skiftet ud med Carsten Egeriis i april måned, og at der i det seneste regnskab blev meldt om tab af markedsandele,« forklarer Mads Thinggaard.

I forbindelse med halvårsrapporten blev der også annonceret en opdatering af den igangværende 2023-plan, som blev sat i søen af Chris Vogelzang og Jacob Aarup Andersen - begge er som bekendt forhenværende i banken.

»Markedet ser ud til at tvivle på om Danske Bank kan nå 9-10 pct. i egenkapitalforretning i 2023,« siger Mads Thinggaard og peger da også på, at udskydelse til 2025 som en af de muligheder der kan være i spil.

Kun Sydbank er for tiden på listen over positive anbefalinger hos Mads Thinggaard.

Læs også: 3 danske aktier, der snart kan flyve i vejret

Læs også: De 5 bedste aktier i august