Henter kommentarer

Sådan holder du jul på budget – 13 gode råd fra økonomen


Julen står for døren med hygge, gaver og kæmpe mængder af mad – alt sammen noget der koster.

Derfor har forbrugerøkonom i Nordea, Ida Marie Moesby samlet 13 julespareråd til dig, så du kan holde jul på budget.

Gaverne er langt den største post i de fleste danskeres julebudget, og derfor der de første 5 råd centreret om julegaverne.

1. Læg et budget for dine gavekøb

Fordi gaverne fylder så meget i julebudgettet er der også mange penge at spare, hvis du lægger en plan, lyder det fra Ida Marie Moesby.

»Start med at undersøge, hvor meget du kan købe gaver for. Planlæg dernæst, hvem du køber gaver til, hvilke gaver du giver, og hvor meget hver gave må koste,« siger hun.

Læs også: Har du sat maksimalt ind på Danmarks mest attraktive opsparingskonto i år?

2. Sammenlign priser

Hvis du har en bestemt gave i tankerne, kan du med fordel sammenligne priser på for eksempel Pricerunner, så du kan finde den billigste, lyder rådet.

3. Gå sammen om gaver

60 pct. af danskerne regner med at splejse til en eller flere julegaver i år, ifølge en undersøgelse lavet for Nordea.

»Det er en god idé at gå sammen om gavekøb, hvis man gerne vil give noget af højere kvalitet, som man ellers ikke ville have råd til,« siger hun.

Læs også: Så mange penge kan din familie tjene, hvis du laver testamente

4. Køb genbrug eller tænk kreativt

Selvom du måske ikke anser dig selv som et kreativt menneske, kan du måske finde på en sød eller sjov kreativ ting at give i gave?

»En anden mulighed er at give oplevelser eller genbrugsfund i julegave. Tænker du i alternativer, undgår du at købe en masse nye og dyre ting. Det er både godt for pengepungen og miljøet,« tilføjer hun.

5. Aftal gavebudget

Ida Marie Moesby råder også til, at afstemme gavebudgettet med familien, så det ikke løber løbsk.

»Man kan også aftale, at man hver især kun køber en gave til ét familiemedlem eller kun giver gaver til børnene. Det minimerer forbrugsfesten betydeligt og hjælper på pengepungen,« uddyber hun.

Læs også: 10 råd fra økonomen til at spare penge i hverdagen

6. Gå sammen om maden

Hvis du selv er vært juleaften, kan du uddelegere madposterne. Gæsterne kan for eksempel stå for at medbringe risalamande, drikkevarer eller mandelgave.

»Og hvis du er gæst, kan du tilbyde at hjælpe med udgifterne og madlavningen,« tilføjer hun.

7. Lav en indkøbsliste

Med en god indkøbsliste er der mindre risiko for, at du kommer til at købe en masse ekstra, du egentlig ikke har brug for, understreger privatøkonomen og tilføjer, at adskillige undersøgelser viser, at vi køber betydeligt mindre, når vi har en klar plan for vores indkøb.

Læs også: Husk aktiesparekontoen – Den kan snart blive endnu mere attraktiv

8. Vær ude i god tid

Priserne plejer at stige, når vi nærmer os 24. december. Du kan derfor med fordel allerede nu købe de varer, som kan holde sig frem til jul.

9. Overvej, om alle de dyre aktiviteter er nødvendige

Julefrokoster, juletræsfester, adventsgaver, pakkeleg, nyt tøj, værtindegaver … der er mange traditioner og forventninger til julen, og meget af det koster penge.

»Det er derfor en god idé at overveje, om man behøver alle de dyre aktiviteter. Måske kan du finde nogle gratis, alternative muligheder?,« lyder det fra Ida Marie Moesby.

Læs også: Sådan sikrer du dig bedst i tilfælde af skilsmisse

10. Lån festtøjet frem for at købe nyt

Det festlige outfit kan hurtigt ende med at koste mange penge, hvis du køber nyt inden julefrokosten. Overvej derfor, om du kan bruge noget fra skabet i stedet for. Alternativt kan du aftale med en ven eller et familiemedlem at låne festtøjet til julefrokosten af dem.

11. Vær kreativ i stedet for at købe nyt

Julepynt og dekorationer kan hurtigt ende med at koste mange penge.

»Her kan du spare en del, hvis du i stedet er kreativ og laver din egen pynt af gran, kogler og andet naturligt pynt,« forklarer hun.

Læs også: Sådan får du ekstra højt skattefradrag i år

12. Samkørsel til jul

Hvis du ikke selv får gæster til jul, men skal ud ad døren, kan du hurtigt ende med at bruge en del penge på transport. Undersøg derfor i god tid, om du kan få togbilletten billigt. Du kan også aftale med familiemedlemmer, at I kører sammen i bil. Eller du kan undersøge, om du kan køre med andre via samkørselsordninger såsom GoMore.

13. Spar på strømmen, når du er ude

Hvis du holder jul hos familien, så sluk de elektriske apparater, som ellers bare ville stå tændt hos dig. Sluk dit wi-fi og træk stikket ud af PlayStation og tv, så apparaterne ikke bruger strøm i standbyfunktion, når du er væk fra hjemmet.

»Men pas på indbrud! Husk, at du med fordel kan have en smule lys tændt for at holde indbrudstyvene væk,« råder hun.

Ifølge en undersøgelse af YouGov lavet for Nordea regner danskerne i gennemsnit med at bruge 5140 kr. på julen samlet set

Læs også: I år bliver julegaverne mindre – og færre – under juletræet

Læs også: Se listen: Disse 11 ting er faldet i pris, mens andet er steget