Henter kommentarer

7 gode råd, hvis du er på sommerhusjagt


Måske er du en af dem, der lige nu går og drømmer om et fritidshus til familien.

Men hvor skal man lige starte, og hvad skal man have øje for?

Arbejdernes Landsbank har samlet 7 gode råd i en kommentar til dig, der er på sommerhusjagt.

Læs også: Sådan kan du gøre sommerhuset til en gylden forretning

1. Køb med hjertet

Når du kigger på sommerhus skal du glemme alt om udbud, prisstigninger og andet boligsnak. Du skal i stedet købe ud fra, hvad jeres familie leder efter, og hvad jeres økonomi kan holde til.

»Finder I et sommerhus til salg på nettet, så kør forbi og se sommerhuset, grunden og området flere gange og på forskellige tidspunkter af døgnet – så kan I som regel ret hurtigt fornemme, om det vil være det rigtige sted for familien,« skriver Arbejdernes Landsbank i kommentaren.

Læs også: Marie og Peter byggede deres drømmehus – bor på 24 kvadratmeter

2. Vand, natur og afstand fra hjemmet

Overvej hvilke sommerhus omgivelser der er vigtige for jer. Drømmer I om vand og natur? Og hvor langt fra jeres bolig gider I at køre til sommerhuset?

»Find ud af hvilke som­mer­hu­s­om­rå­der, der ligger i en radius af det antal kilometer, I er villige til at køre hjemmefra, og få overblik over de sommerhuse, der er til salg i områderne – på den måde får I en bruttoliste samt et prisinterval, I kan arbejde videre ud fra, for eksempel i samarbejde med en rådgiver,« fremgår det af kommentaren.

Læs også: Det bør du vide, hvis du overvejer en bolig i udlandet

3. Hus i sommerhalvåret eller året rundt

I skal også beslutte med jer selv, om I ønsker at bruge sommerhuset hele året eller primært i sommeren.

I Danmark lyder reglerne nemlig, at man kun må bo i sit sommerhus i sommerhalvåret, altså fra 1. marts til 31. oktober. I vinterhalvåret må du kun overnatte i dit sommerhus under kortvarige ferieophold. Dog kan pensionister hvis de har ejet huset i et år få lov til at bruge det som helårsbeboelse.

Hvis du gerne vil kunne bruge sommerhuset hele året rundt, kan du se efter et fritidshus, som er helårsanvendeligt, eller en såkaldt flexbolig, som er tidligere helårshuse.

Læs også: Særligt lån har betydning for dig – som boligejer og som boligkøber

4. Familiens gemmested eller plads til gæster

En anden vigtig detalje er hvor mange I ønsker, at der skal være plads til i sommerhuset. Forventer I at få mange gæster på besøg? Eller skal sommerhuset være den tætteste families gemmested?

»Hvis du regner med, at I får mange gæster på besøg i sommerhuset, er det fornuftigt at sikre sig, at huset har nok kvadratmeter og værelser til sammenkomster og overnattende gæster – vejret tillader ikke altid, at der bliver slået telt op,« fremgår det af kommentaren.

Læs også: Jesper og Lone gik tidligt på pension og udlevede drømmen: 'Nu synes vi, vi har alle muligheder i verden'

5. Livsnyder eller handyman

Hvis du ligesom mange andre danskere ikke gider at bruge tid på at vedligeholde dit sommerhus, så skal du nok ikke købe et gammelt træhus.

Men hvis du i stedet har hænderne skruet godt på, kan du være heldig at finde et ældre sommerhus til en god pris, som du kan sætte i stand.

»Hvis huset har haft de samme ejere i årtier, og gælden i huset er tæt på 0, er det nogle gange muligt at få ekstra nedslag i prisen og dermed få flere penge til renovering og istandsættelse,« skriver Arbejdernes Landsbank i kommentaren.

Læs også: Så meget kan du skære af restgælden ved at opkonvertere

6. Er prisen til forhandling?

Det er altid fornuftigt at forholde sig til prisen på et hus og mulighederne for et muligt nedslag, understreger Arbejdernes Landsbank. Det er selvom man er faldet for et bestemt sommerhus, og udbuddet er småt.

»Under alle omstændigheder er det godt at sætte sig ind i, om der er andre købere til huset, hvor mange sommerhuse, der er til salg i området, samt skele til, hvor længe huset har været til salg – vel at mærke inden du kaster dit bud efter sælger,« skriver banken i kommentaren.

Læs også: 3 råd til et billigere sommerhuskøb

7. Beregn økonomien i sommerhuset

Nye regler betyder, at du kan få mere sommerhus for pengene end hvad du kunne tidligere.

»Nye regler betyder, at du kan finansiere op til 75 pct., mod tidligere 60 pct., af prisen på sommerhuset med et realkreditlån. Det kan betyde en besparelse på helt op mod 100.000 kr. før skat ved et sommerhuskøb på 1 mio. kr., set over lånets løbetid på 30 år,« hedder det i kommentaren.

Læs også: Godt nyt fra sommerhusmarkedet: 'Chokket er rystet af'

Læs også: Over 100.000 kroner på vej tilbage til sommerhusejere