Henter kommentarer

Færreste lånetilbud i 6 år: Her er forklaringen


I februar måned faldt antallet af lånetilbud.

Men niveauet er stadig historisk lavt, og det er samtidigt det laveste antal lånetilbud for en februar måned siden 2017, viser friske tal fra Finans Danmark.

»De forholdsvis få lånetilbud skyldes en kombination af lav aktivitet på boligmarkedet og færre konverteringer og tillægslån end tidligere. Samtidigt er der færre dage i februar end i januar, hvilket også forklarer en del af faldet den seneste måned,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom hos Nordea Kredit.

Ifølge hende er der tre forklaringer, der kan få antallet af lånetilbud til at stige eller falde: Antallet af bolighandler, omlægninger og interessen for tillægslån.

​Læs også: I disse landsdele er huspriserne faldet mest

I februar var interessen for at købe bolig stadig lav, og selv om renten steg næsten kontinuerligt i løbet af februar, var der ikke voldsomt mange omlægninger. Interessen for tillægslån var også forholdsvist begrænset.

»Renten på det toneangivende 30-årige fastforrentede realkreditlån steg fra 4 til 5 pct. i februar, men det havde ikke den store betydning for antallet af omlægninger. Det er nemlig ikke første gang, at den lange rente er oppe på 5 pct., og derfor er der mange boligejere, der allerede har haft tilbuddet tidligere,« siger hun og fortsætter:

»Samtidigt er det helt normalt, at boligejerne er mere tilbageholdende med at optage nye tillægslån, hvis renten stiger, og det holder også antallet af lånetilbud nede. Det er trods alt sjovere at låne penge, når renten er lav, end når renten er høj.«

Derudover har mange af boligejerne allerede benyttet muligheden ved de store rentestigninger til at konvertere i sommeren 2022.

Læs også: 'Boligrenterne brager ned': 5-procentlånet kan snart være fortid

Læs også: Dette atypiske lån har boligøkonomen selv