Henter kommentarer

Forudser stigning i krisetegn: 'Nogle får problemer'


Antallet af tvangsauktioner har været lavt, men i den kommende tid vil flere danskere sandsynligvis blive nødt til at gå fra hus og hjem.

Det er forudsigelsen fra Jyske Banks boligøkonom, Mikkel Høegh, og Totalkredits chefanalytiker, Sune Malthe-Thagaard i podcasten Euroinvestor Livsstil.

Begge vurderer, at antallet af tvangsauktioner vil stige den kommende tid. Det skal ses i lyset af, at danskernes købekraft svinder ind, efterhånden som inflationen buldrer og gør ting som opvarmning, el og fødevarer dyrere.

»Der vil altid være nogle, der har været nede og sidde i stolen og er blevet vurderet af en kollega, og alt ser fornuftigt ud – men alligevel er de kommet til at slå et for stort brød op. Og nogle af dem vil gå ned,« siger Mikkel Høegh.

Ikke mindst kommer deres vurdering i kølvandet på, at renterne på boliglån er steget voldsomt. En række flekslånere, der skal have ny rente til nytår, kan se frem til at skulle betale cirka 3 pct. mere i rente, hvilket svarer til 30.000 kroner mere årligt per lånte million.

For en almindelig familie med to voksne, to børn og et lån på 2 mio. kr. kan man således se frem til at skulle hive mellem 50.000-100.000 kr. mere op af lommen om året. Et beløb, der i særdeleshed afhænger af boligens opvarmningstype.

»Selvfølgelig er der altid nogen i en recession, der kommer til at få problemer. Og når vi har en recession, hvor udgiften også stiger, så vil der være nogle flere, der får problemer,« bemærker Mikkel Høegh.

I årets løb er flere danskere allerede gået ned, omend 2022 har budt på historisk få tvangsauktioner. I oktober måned endte 113 boliger på tvangsauktion, hvilket var en stigning på 9 pct. i forhold til september.

I Mikkel Høeghs øjne er det sandsynligt, at antallet af tvangsauktioner vil stige med 100 pct. den kommende tid. Det lyder voldsomt, men det skal ses i lyset af, at vi kommer fra nogle meget små niveauer, påpeger Høegh:

»Under finanskrisen var der omkring 500 tvangsauktioner om måneden, og under kartoffelkuren var der, da det var værst, 1700 tvangsauktioner om måneden. Kommer vi et sted hen hvor vi kommer til at ligge på 200-300 om måneden, så tror jeg, det er noget af det værste, jeg lige kan få øje på.«

Totalkredits Sune Malthe-Thagaard fremhæver dog, at langt de fleste boligejere kan komme helskindede gennem den økonomiske tumult. Den betragtning er Jyske Banks Mikkel Høegh enig i.

For boligejerne har mange flere penge opsparet i forhold til under finanskrisen, og danskernes betalingsevne er historisk stærk, lyder vurderingen.

»Det kan godt være, antallet af tvangsauktioner kommer til at stige lidt igen, men vi er stadig nede på nogle meget lave tal. Så det helt store billede er, at man godt kan komme igennem det – også selvom man har et stort lån – men det kan godt være, man kommer til at prioritere, hvad det er for en sommerferie og skiferie man kommer på,« siger Sune Malthe-Thagaard.

Og hvis man som boligejer kan se, at ens økonomi ikke hænger sammen, så skal man hurtigst muligt kontakte sin bank, råder Mikkel Høegh.

»Det bedste råd er, lige så snart man kan mærke, det strammer lidt mere til end det er rart, så ræk ud til din bank og få en dialog om det her. Der sidder gode folk derude, der gerne vil hjælpe,« siger han.

Det er meget individuelt, men boligejere kan blandt andet få lagt lån om eller få en længere løbetid for at få økonomien til at hænge sammen, lyder det.

Læs også: Boligøkonomer: Her vil renten ligge om et år

Læs også: Dette boliglån er det mest populære hos boligejerne