Henter kommentarer

Danske Bank: Det skal du gøre, hvis du frygter en nedtur


Hvis du frygter, at vi står over for en recession, er der flere ting, du kan gøre for at sikre din portefølje.

Det påpeger Danske Banks seniorstrateg, Sofie Manja Eger Huus, i en kommentar. Det skal ses i lyset af, at cheføkonomen hos en af verdens største kapitalforvaltere, ifølge Børsen, oplyser, at man nu ser en reel risiko for en recession. Det kan du læse mere om her.

En recession er lidt forenklet sagt en nedgang i økonomien. Den er ofte beskrevet som en negativ vækst i BNP i mindst to kvartaler i træk, men en recession er også blevet udlagt som et fald i den økonomiske aktivitet og stigende arbejdsløshed, forklarer Sofie Manja Eger Huus.

Læs også: Gigantisk kapitalforvalter advarer: Reel risiko for recession

Hvis du er bekymret for, hvordan det går med dine aktier under en nedtur, gælder det blandt andet om at sørge for, at dine investeringer matcher din risikoprofil, så du ikke løber en for høj risiko i din portefølje, lyder det fra Danske Bank.

»Du skal også sørge for god risikospredning i dine investeringer, og inden for aktier anbefaler vi at have særligt fokus på såkaldte kvalitetsaktier,« forklarer Sofie Manja Eger Huus.

Læs også: Storbank om svensk aktie: Udsigt til 'spektakulært indtjeningsmomentum'

Kvalitetsaktier dækker selskaber, der er kendetegnet ved ved en stabil vækst i indtjeningen, et højt afkast af egenkapitalen og en lav gæld. De egenskaber gør selskaberne mere robuste, når det stormer på aktiemarkeder.

Danske Bank-strategen advarer samtidig mod at paniksælge ens aktier, hvis de bliver kastet ud i et stort dyk.

»Hvis du paniksælger dine aktier af frygt for en forestående recession, kan det være rigtig svært at vide, hvornår du så skal ind på markedet igen. Og kommer du for sent, risikerer du at gå glip af en del afkast, idet den første periode efter en recession ofte har været kendetegnet ved høje afkast,« forklarer Sofie Manja Eger Huus.

Danske Banks hovedscenarie er dog ikke, at vi står over for en global recession. Det begrundes med, at det globale vækstmomentum inden Ruslands invasion af Ukraine 24. februar 2022 var stærkt.

Læs også: Priserne går amok – 2,5 mio. danskere har aldrig oplevet så vilde stigninger

»Selvom krigen især rammer europæisk økonomi negativt, har krigen ikke barberet mere af vores vækstskøn for 2022, end at vi fortsat forventer en solid global vækst i år, drevet af især genåbninger i kølvandet på covid-19,« forklarer Sofie Manja Eger Huus.

Danske Bank understreger dog, at det ikke er en garanti for, at der ikke kommer en recession. Det skyldes, at recessioner er en naturlig del af den økonomiske cyklus, forklarer hun. De optræder i gennemsnit med 6-7 års mellemrum.

Læs også: Dansk fond stryger til tops: Her ramte de rigtigt – og disse aktier styrede de udenom

»Når aktiviteten i samfundet i en periode har været meget tæt på kapacitetsgrænsen, stiger risikoen for, at vi får en recession, hvor aktiviteten falder tilbage. Når en økonomi opererer på sin kapacitetsgrænse, kan der opstå ubalancer, så den bliver mere sårbar over for stød,« forklarer hun.

En kraftig stigning i inflationen, råvarepriserne eller renterne kan udløse en recession. Det samme kan et markant og uventet fald i tilliden. En anden ting, der kan udløse en recession er en prisboble, der spring. Det så man for eksempel i 2007, da der sprang en boligboble på det amerikanske boligmarked.

Det nationale bureau for økonomisk forskning i USA (NBER) bemærker, at den seneste recession fandt sted fra februar 2020 til april 2020 efter udbruddet af covid-19. Dermed varede den blot to måneder. Den længste recession siden Anden Verdenskrig var 18 måneder. Det var, da Finanskrisen brød ud, oplyser seniorstrategen.

Læs også: Tror overset 'aktiejuvel' kan stige 50 pct. på 2-3 år – 'den er for billig'

Læs også: Nordea advarer: Forvent hurtigere opstramning