Henter kommentarer

Tvede erkender efter tab på 38 pct: 'Jeg fjumrede en del rundt i markederne'


38,6 procent.

Så meget har investorer i Lars Tvedes fond, Atlas Global Macro, måttet se smuldre, siden fonden gik i luften i slutningen af maj sidste år.

Det er markant dårligere end det globale aktiemarked, der i samme periode er gået frem med 13,9 procent ud fra MSCI ACWI-indekset.

Lars Tvedes eget bud på nedturens ophav lyder relativt ligetil – og så alligevel:

»Simpelt sagt, at jeg i en periode ramte galt.« forklarer han. Du kan læse Lars Tvedes fulde forklaring her.

For en mand, der har udgivet snesevis af bøger om investeringer og slået sig op på vilde afkast, trækker det blodrøde afkast opmærksomhed.

På Facebook tordner brugere mod Atlas Global Macro i al offentlighed, og en af anklagerne går på, at fonden »er i en tilstand af vandvid«.

Nu sætter Lars Tvede for første gang ord på nedturen overfor Euroinvestor, hvor han erkender at have »fjumret« rundt i markederne. Men han har også et væsentligt forbehold.

'Stjerneinvestoren'

Lidt forhistorie først: Atlas Global Macro så dagens lys i slutningen af maj 2021, og investorerne købte sig ind på frontfiguren Lars Tvede, som hævdede at have outperformet markedet med bemærkelsesværdige 4,5 procent de seneste 22 år.

Den stærke historik sparkede ambitionerne op i hedgefonden. Atlas Global Macros hjemmeside lokkede – og lokker stadig – med et tårnhøjt afkast. Sort på hvidt står der, at Atlas Global Macro vil være tilfreds, hvis det gennemsnitlige afkast over en længere periode lægger sig mellem 15 til 30 procent årligt.

Det komplet modsatte er tilfældet indtil videre. Alene i år er Atlas Global Macro banket ned med -30,6 procent.

Hvis jeres investorer undrer sig over det afkast, som de kigger på nu her – hvad er så din forklaring på det?

»Simpelt sagt at jeg i en periode ramte galt. Jeg har investeret efter nogenlunde de samme metoder i mange årtier, og indimellem rammer jeg skævt. Men gennemsnitligt er det på langt sigt gået virkelig godt. Sådan er det egentlig med alternative investeringer; man skal sprede sig og give det en årrække,« forklarer Lars Tvede.

Læs også: Lau Svenssen om sin nye aktie: Et guldkorn

Det fejlslagne sats

Når Lars Tvede erkender at have ramt ved siden af, er det særligt Atlas Global Macros fejlslagne sats på russiske aktier, han bringer frem i lyset.

Kun få dage før Rusland invaderede Ukraine, hævede Atlas Global Macro sin andel af russiske aktier til 15 procent fra tidligere ti procent.

Den aktiepost er i øjeblikket nedskrevet til nul kroner, og det er Lars Tvedes forbehold, når man spørger ind til den negative performance på -38,6 procent siden starten.

Læs også: Kapitalforvalter har særligt råd: Det skal du gøre nu, inden det er for sent

Finansmanden peger på, at fonden ville have et langt mindre minus på blot 1,5 procent i år, hvis de russiske aktier talte med i regnskabet. Belægget er, at de i skrivende stund er omkring 450 millioner kroner værd på børsen i Moskva.

Lars Tvede kalder pengeposen for »skjulte værdier« og mener, at det er en »unægteligt dum og frustrerende situation« med indefrosne aktiver.

»Men bortset fra det kan jeg klart svare, at jeg ikke er tilfreds. Jeg synes, jeg har gjort det meget bedre i tidligere krisesituationer, og jeg har en ambition om at gøre det bedre de kommende år,« tilføjer han.

I perioden fra 1997 til 2007 steg det russiske aktiemarked med 5600 pct. Ifølge Lars Tvede havde det russiske marked omtrent samme forudsætning inden Putins »vanvittige« invasion af Ukraine, som han udtrykker det.

Læs også: Novo, Vestas og Ørsted - det mener analytikeren om danskernes favoritaktier

Atlas Global Macro investerer både i og imod aktieindeks, aktier, obligationer, råvarer og valuta. På deres hjemmeside fremgår det, at »strategien er den samme, som Lars Tvede personligt har kørt med for egne penge de sidste 30-35 år, og som har været særdeles profitabel«.

I slutningen af juni satsede fonden på vestlige mine- og energiselskaber, græske banker, brasilianske aktier og tech-aktier i Kina, hvilket Euroinvestor tidligere har beskrevet.

De sure investorer

Der er tilsyneladende et behov for, at hedgefonden opper sig.

Et kig ned over Atlas Global Macros Facebook-side viser i hvert fald, at kritikken hagler ned fra en stribe følgere.

»Jeg bliver helt svimmel af hvor systematisk jeres under-performance har været. Er der en voksen til stede?,« skriver en bruger blandt andet.

»Tag jer nu sammen for pokker. I mistimer fuldstændig uge efter uge,« lyder det fra en anden.

Læs også: Pensionsgigant om danskerne: Hidtil uset syn

»Vil I ikke være søde at holde op med at handle, ind til I har holdt et møde, hvor I kollektivt erkender, at I har været i en tilstand af vanvid. Jeres short-positioner i et marked, der er faldet mere på seks måneder end i mange årtier – er ikke kun irrationelt. Det er tegn på helt, helt grundlæggende problemer,« mener en tredje.

Vi er stødt på privatinvestorer, der er sure over deres afkast. Hvad vil du sige til dem?

»Det drejer sig så vidt, jeg kan se, om cirka 20-30 ud af vores omkring 1400 investorer. Men jeg vil klart sige til investorerne, at jeg sidste år fjumrede en del rundt i markederne. Årsagen var, at de strategiske trends, jeg dengang troede på og i øvrigt stadig tror på, gang på gang startede og så vendte grundet en eller anden forfærdelig nyhed. Det er ret usædvanligt,« mener Lars Tvede.

Du kan læse Lars Tvedes fulde forklaring her.

Få trækker penge ud

For at lade Lars Tvede styre ens penge, skal man som minimum have 750.000 kroner til at smide i fonden. Har man været med fra starten og lagt minimumsindskuddet, vil ens pengepose nu være 460.575 kroner.

Lars Tvede kan ikke præcist svare Euroinvestor på, hvor mange investorer, der har trukket penge ud af Atlas Global Macro, fordi han ikke selv har adgang til den viden – men blot deres penge gennem banker.

Dog bemærker han, at investorerne har solgt ud af fondens aktier for cirka 10 millioner euro, knap 75 millioner kroner, siden lanceringen. Beløbet svarer dog kun til omkring 4 pct. af investorernes samlede indskud.

Læs også: Ærgerlig udvikling: Din formue bliver ramt

»Omvendt har vi nu også investorer, der gerne vil skyde mere ind, men det har vi siden Ukraine krigen sagt nej til grundet problematikken med de skjulte værdier. Vi arbejder dog på at lave en ny fond, som slavisk følger den eksisterende undtagen den russiske investering. Dette således at nye investorer kan komme ind uden uretfærdigt at få andel i de skjulte værdier i Rusland,« forklarer finansmanden.

Atlas Global Macro lukkede i begyndelsen af maj ned for nye investeringer.

Fremtiden

Tager man fremtidsbrillerne på, så vil Lars Tvede være tilfreds, når afkastet over en syvårig periode ligger mellem 15 og 30 procent årligt.

For at nå hen til det mål, er den vigtigste faktor, hvad der skal ske med de russiske aktiver og hvornår.

»Hvis der kommer et positivt regimeskift og de internationale sanktioner løftes, kan de være en milliard kroner værd på kort tid. Men de kan også være indefrosne i årevis. Eller blive værdiløse,« fremhæver Lars Tvede.

Finansmanden mener dog også, at man ikke bør bedømme alternative investeringer på den korte bane, fordi de typisk skal kunne tage nogle store langsigtede satsninger, som kan slå ud på kort sigt. Han påpeger i den sammenhæng, at investorer kun rådes til at sætte penge i Atlas Global Macro, såfremt de har minimum en investeringshorisont på syv år.

Tvede henviser til venturekapitalfonden Nordic Eye, som han også medstifter af. Her står investorerne til at få pengene 7-8 gange igen, hvis den nuværende værdiansættelse af fonden holder stik.

Folk, der overvejer at blive aktionærer i Atlas Global Macro, bliver samtidig oplyst, at de kan tabe op til 76 procent i kriseår.

»Og 2022 er jo et historisk kriseår, hvor markederne har slået en mængde negative rekorder set i årtiers eller endog århundreders perspektiv,« siger Lars Tvede og fortsætter:

»I princippet kunne vi også have tjent godt på turbulensen og nedturene, men de blev drevet af nogle besynderlige begivenheder, som jeg desværre ikke så komme.«

Du kan læse hele Lars Tvedes forklaring og interviewet i sin fulde længde her.