Henter kommentarer

17 politikere har oplyst deres aktier: "En markør for manglende forståelse for aktiemarkedet," mener borgerlig tænketank


Mens antallet af danske privatinvestorer, der handler aktier, er eksploderet de seneste år, lader aktieinteressen ikke til at have ramt politikerne på Christiansborg.

17 ud af de 188 politikere, der har deres daglige gang på Christiansborg, har opgivet, at de har noterede aktier. De 188 omfatter folketingsmedlemmer, ministre og stedfortrædere.

Tallene kaldes for »bemærkelsesværdige« og »en markør for manglende forståelse for aktiemarkedet«.

Men for at forstå hvorfor det vækker opsigt, skal man kende grænsen for, hvornår politikere skal sætte navn på deres aktier.

Folketingstingspolitikere skal oplyse om økonomiske interesser i selskaber, når interessen overstiger 75.000 kr., mens beløbet for ministre lyder på 50.000 kr.

Læs også: Se listen: Disse folketingspolitikere investerer – her er aktierne, de har købt

Tager man udgangspunkt i de beløb, er det som sagt 17 ud af 188, der har oplyst, at de ejer aktier, viser en optælling Euroinvestor har foretaget onsdag den 3. maj.

Det svarer til, at 9 pct. af politikerne investerer i aktier. Kigger man på den danske befolkning som helhed, ejer 27 pct. af danskerne aktier, viser tal fra Finans Danmark fra 2020.

Blandt andet ejer de Konservatives Rasmus Jarlov aktier i Novo Nordisk, Ørsted og Amazon. Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne er aktionær i Mærsk og Topdanmark, og Søren Gade fra Venstre har aktier i Vestjysk Bank, Danske Bank og Deutsche Bank.

Det er hos den borgerlige-liberale tænketank CEPOS, at man finder det »bemærkelsesværdigt«, at blot 17 ud af de 188 Christiansborgpolitikere har aktier for 75.000 kr. eller 50.000 kr. i et enkelt aktieselskab.

Selvom der kan være flere folketingsmedlemmer, som kan have mindre aktiebeholdninger, kan Euroinvestors tal være med til at forklare, hvorfor politikerne »har været på vildspor i mange år,« når det drejer sig om beskatning af aktiegevinster, lyder det fra tænketankens cheføkonom, Mads Lundby Hansen.

»Selvom tallene er bemærkelsesværdige, kommer de ikke bag på mig. De er en markør for manglende forståelse for aktiemarkedet og kapitalmarkedet,« siger Mads Lundby Hansen.

Hos Dansk Aktionærforening mener man, at antallet af politikere med aktier er »overraskende lavt«.

Men foreningen, der er en forbrugerpolitisk interesseorganisation, som støtter medlemmerne i deres egenskab af aktionærer, hæfter sig ved, at kravet om registrering kun gælder investeringer over 75.000 kr for folketingsmedlemmerne.

»Det betyder jo, at antallet af folketingsmedlemmer, der har aktier under denne beløbsgrænse, formentlig er en del højere. Det håber vi på, for vores ambition er klart, at investorkulturen skal slå stærkere rødder også blandt politikerne i de kommende år. Præcist som vi har set det blandt de helt almindelige danskere siden coronapandemien brød ud i foråret 2020,« skriver Mikael Bak, der er administrerende direktør i Dansk Aktionærforening, til Euroinvestor i en mail.

Selvom det umiddelbart ikke lader til, at særligt mange af politikerne køber og sælger aktier, oplever Mikael Bak, at flere og flere politikere har taget investering og aktier til sig.

Dog mener han stadig, at der i nogle partier »fortsat hersker en fordom om, at investering er for rige kapitalister«.

»Den seneste finanslov viste, at investeringskulturen stadig er på politikernes radar, men samtidig var de ekstremt lave stigninger på aktiesparekontoen også et signal om, at de større regeringsbærende partier i den grad savner ambitioner, der kan matche den store interesse, der er i store grupper af befolkningen for faktisk at tage ansvar for deres egen opsparing og bidrage til væksten i samfundet gennem investeringer,« lyder det fra Mikael Bak.

I dag er beløbsgrænsen på aktiesparekontoen 106.600, men med den seneste finanslov vil beløbet trinvist forhøjes til 135.000 kr. i 2026.

Mads Lundby Hansen kalder det forhøjede indskud på aktiesparekontoen, der fulgte med finansloven, for »en lappeløsning«.

Han mener i stedet, at der bør være en flad skat på 25 pct. for alle aktie- og renteindtægter.

»Så når man placerer penge i aktier eller obligationer, vil det eneste tal man skulle kunne som investor være 25. Det vil være den rigtige vej at gå – både ud for et privatinvestor-perspektiv men også et samfundsmæssigt,« siger han.

Læs også: Saxo Bank-strateg: Sådan vil jeg investere 100.000 kr. lige nu

Læs også: 9 mulige aktieguldfugle: 'Det her er vores favoritaktier'