Henter kommentarer

Fem skarpe fra eksperterne: Det skal du vide, når du investerer i ure


Hvis du pønser på at krydre din traditionelle investeringsportefølje med et luksusur eller to, så har du helt sikkert et par spørgsmål, der trænger sig på.

For hvor meget kan du gå med uret, når det er købt? Og hvad skal du i det hele taget holde øje med, når du står med et skinnende ur i hånden?

Euroinvestor har derfor snakket med to urkendere, Thomas Fleron fra Chrono og Mads Gjødesen fra TimeToWatch, der her deler ud af deres viden.

Hvilke ure skal jeg gå efter?

Selvom et ur koster kassen, betyder det ikke nødvendigvis, at det vil stige i værdi. Som investor er du derfor nødt til at orientere dig i de mærker og modeller, der trodser tyngdeloven og bliver mere værd over tid.

»Du skal gå efter de ultraklassiske mærker, hvor der er en lang, kendt historik og kontinuitet,« anbefaler Mads Gjødesen.

Thomas Fleron og Mads Gjødesen nævner begge Patek Philippe, Rolex og Audemars Piguet som mærker, man med fordel kan spejde mod, hvis man vil købe et ur med investering for øje.

Læs også: Nu sker det: Danske Bank åbner 4 procent-lån

Det er særligt sportsmodellerne i de pågældende mærker, der hitter. Du finder nærmere anbefalinger til konkrete modeller her, hvor Thomas Fleron blandt andet peger på en række Rolex-modeller.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg står med et ur i hænderne?

Når du har sporet dig ind på det rette ur, og du måske endda står med det i hænderne, skal du være opmærksom på en række ting.

Det allervigtigste er originaliteten på uret, fortæller Mads Gjødesen. Du skal med andre ord kunne skelne mellem, om du køber et »sminket lig«, der er blevet pillet ved, eller om du køber et ur, der stadig har alle de dele, det blev født med. Her skal du blandt andet holde øje med viserne, skiven, lynetten og kassen.

»Som tommelfingerregel, jo mindre man ved om ure, jo nyere skal man købe dem,« siger Mads Gjødesen.

Urets stand er, siger Mads Gjødesen, også super afgørende. Derfor skal du kigge efter standen på uret.

»Alle kigger efter standen, for noget kan sagtens være originalt, men slidt – og der er sjældent en køber til noget, der er i dårlig stand,« siger han.

Hvor meget må jeg gå med uret?

Når uret er købt, rejser det næste spørgsmål sig - hvor meget kan du gå med det, når du har til hensigt at sælge det videre med en fortjeneste?

Mads Gjødesen anbefaler overordnet, at man bruger sit ur, fordi det er ærgerligt, at man bare har det liggende. Men det skal selvfølgelig bruges med omtanke.

»Ikke læg fliser eller skru i motorummet med det på, men almindeligt kontorarbejde kan man sagtens,« siger han.

Uret vil unægteligt få overfladiske brugsspor, men dem kan man fjerne igen. Alternativt kan man slå et par tusinde kroner af prisen, når man sælger uret.

Hvis du har købt et samlerur med folie på, vil Mads Gjødesen dog ikke anbefale, at man river folien af og tager det i brug.

I denne sammenhæng bør man være opmærksom på, at hvis man køber et ur med 100 pct. investering for øje, så skal man betale skat af handlen.

»Mange køber modeller, de godt kan lide, og beholder dem i halvt til helt år, inden de sælger igen. At det så tilfældigivs er steget i mellemtiden, det er bare heldigt,« siger Mads Gjødesen.

Hvor finder jeg ud af markedsprisen?

Når du skal holde øje med, hvor meget dit ur stiger eller falder i værdi, så er der et sted, du bør orientere dig:

På hjemmesiden Chrono24, fortæller både Thomas Fleron og Mads Gjødesen.

Det er et tysk firma, som er verdens største platform for ure, hvor både forhandlere og privatpersoner kan lægge ure til salg.

»De fleste bruger siden som rettesnor på, hvordan markedet nogenlunde ligger,« siger Thomas Fleron.

Tit skal man dog tage priserne med et gran salt, betoner han, fordi der er nogle omkostninger ved at bruge platformen, og de omkostninger indregner folk noglegange i prisen. Derfor skal man sommetider trække ti procent fra prisen derinde for at finde den reelle markedspris.

Hvordan sælger jeg?

Hvis tiden er inde til, at du skal af med uret igen, så kan du enten selv sætte uret til salg på for eksempel DBA eller Facebook Marketplace.

Hvis du ikke har lyst til at stå for handlen selv – måske fordi du ikke vil skilte med, at du har et dyrt ur liggende på din adresse – så står brugtforhandlere som Thomas Flerons Chrono og Mads Gjødesens TimeToWatch klar til at hjælpe dig.

De tager dog en bid af kagen – ofte er der omkring 5 pct. kommission på et ur til en mio., fortæller Mads Gjødesen.

Euroinvestor stiller de næste dage skarpt på ure som alternative investeringer. Det sker i en tid, hvor den almindelige opsparing i banken bliver udhulet af en galopperende inflation. Du kan læse mere om voldsomme prisstigninger på luksusure her, hvilke ure du kan score kassen på her, og særlige råd til nybegyndere i urverdenen her.

Læs også: Boligrente rammer højeste niveau i næsten et årti: 'Det er helt vildt'

Læs også: C25-aktie flået i stykker - nu anbefales det, at du holder dig fra handelsknappen