Henter kommentarer

Simon Richard Nielsen: Grøn aktieboble bristede og viser sig at være møgbeskidt


Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

En stor skandale i den tyske finanssektor sætter bølgen af bæredygtige og grønne investeringer i et helt andet kritisk lys.

Båret af super lave renter og en massiv tilstrømning af nye penge blev grønne aktier det helt store trækplaster på aktiemarkedet i løbet af 2020. Mens aktiemarkedet blev super grønt, strøg værdiansættelser op i det røde felt.

Den kombination gik helt skævt i 2021, da rentefesten stoppede brat og trak grønne aktier med sig i mørket. Nu står hele bølgen af bæredygtighed som tema over for et helt andet og potentielt langt mere alvorligt problem.

I Tyskland er den enorme kapitalforvalter DWS Group centrum for en stor skandale, da kapitalforvalteren mistænkes for at have solgt en række investeringsfonde som »ESG-mærkede« – altså særligt bæredygtige – uden at der overhovedet var hold i den påstand.

Læs også: Sydbank om dansk aktie: Investorerne har ikke fanget, at deres værdier er væk

Efter en politirazzia i sidste uge har topchefen for DWS Group, Asoka Woehrmann, fratrådt sin stilling hos kapitalforvalteren. Hele kapitalforvaltningsindustrien er i alarmberedskab. DWS Group er nemlig ikke en hvilken som helst spiller på markedet.

Tidligere hed selskabet Deutsche Asset Management og var et 100 procent ejet datterselskabet under Deutsche Bank, der børsnoterede enheden under navnet DWS Group i 2018.

Vi taler altså om en biks, der ved årsskiftet forvaltede investeringer for næsten 7.000 milliarder kroner.

I sig selv er det pinligt nok, hvis de tyske myndigheder kan bevise, at DWS har snydt på vægten og solgt investeringsfonde som grønne og etisk forsvarlige – uden at være det. Som alle andre kapitalforvaltere lever DWS Group i sidste ende af deres troværdighed hos kunder, der placerer sparepengene i den forhåbning, at der passes godt på pengene.

Men der er et større perspektiv på spil her. Hele kapitalforvaltningsindustrien har nemlig fundet en guldrandet forretning ved at klistre et »ESG«-label på deres fonde.

Både de helt store professionelle investorer som for eksempel danske pensionskasser og de mindste små private investorer har kastet deres kærlighed på »Environmental, Social og Governance«-investeringer.

Læs også: Sverige nægter at skyde flere penge i kriseramte SAS

E er direkte oversat miljø, men tolkes som klimaforandringer, S er det, vi nok bedst betegner som samfundsansvar eller etik, og endelig handler G om ledelsesstruktur i virksomhederne.

Det er imidlertid tydeligt, at alles fokus er rettet på Eet. Virksomheder, der undergår en omstilling fra sort til grøn, eller som direkte bidrager til lavere udledning af drivhusgasser, har været et kæmpehit.

Men myndighederne i Tyskland har altså nu kastet deres kritiske lup på ESG-fondene. For er de egentlig så grønne, som de påstår? DWS Group selv afviser alle beskyldninger.

Desværre har den finansielle sektor en virkelig blakket track record, når det handler om at klemme gebyrkroner ud af investorerne.

Tidens helt store megatrend er naturligvis den grønne omstilling. Den er i gang, og den fordrer massive investeringer fra stater over hele verden i de kommende årtier. Finanssektoren slikker sig forståeligt om munden. Hele ESG-området i kapitalforvaltningsindustrien har en anslået formue på 278.000 milliarder kroner.

Det er en fantastisk fortælling. Tjen penge og bidrag til den grønne omstilling. Ja tak, her er mine penge, synes investorer af enhver slags at svare.

Læs også: Nordnet om Bavarian Nordic: Risiko for skuffelse

Men alene den enorme størrelse på formuen under forvaltning bør nok være et faresignal. For er der vitterligt grønne aktiver nok til alle de rare penge? Og udnytter kapitalforvalterne, at nogle investorer måske ikke er så nøjeregnende med afkastet, når nu det føles så godt i maven at gøre verden til et bedre sted at være i?

Jeg tror det. Og nu kommer vi til det blakkede ry. Hvem husker ikke den strålende fortælling om BRIK-landene? Brasilien, Rusland, Indien og Kina skulle overtage en ny økonomisk verdensorden, som de farvestrålende brochurer fra også danske investeringsforeninger kunne fortælle om for få år siden.

Brasilien havde råvarerne, Rusland energien, Indien servicekontoret, og Kina havde alle fabrikkerne. BRIK var et fatamorgana. Et marketingstunt af dygtige sælgere på Wall Street, som igen blev dygtigt udnyttet rundt omkring i danske bankfilialer.

Læs også: Elon Musk truer med at trække sig fra kæmpehandel – men Twitter holder ham fast

Eller it-aktierne i 90erne. Selv efter nedturen var sat ind i starten af 2000, solgte danske kapitalforvaltere løs af fonde med navne som E-business, Telemedia og IT. Alle de afdelinger er væk i dag. De er fusioneret ind i store brede fonde med globale aktier. Gebyrerne er tjent, og de elendige afkast er fjernet fra statistikkerne.

Den sidstnævnte manøvre gælder også BRIK-afdelingerne, som nu er forsvundet ind i Emerging Markets-fonde og lignende.

Sidste sommer advarede Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, ligefrem om, at danske pensionskassers opgave var at tjene penge – ikke redde verden. Så langt er ESG-hysteriet kommet ud.

Mens vi venter på, om der vitterligt er ugler i mosen hos ESG-fondene, så gælder det for alle investorer om at se sig godt for. Pas på de farvede brochurer. ESG-profil kan være glimrende – og der hersker næppe tvivl om, at den grønne omstilling er kommet for at blive.

Men find en forvalter, du stoler på. Det er nemmere sagt end gjort – men der er ingen vej uden om, hvis du både vil satse på guld og grønne skove.

Millionærklubben åbner endnu engang dørene og inviterer til Lytternes Dag - live med publikum - hvor du kan møde Millionærklubbens porteføljeforvalter, Lau Svenssen og investor, erhvervsmand og redaktør på Proinvestor, Helge Larsen. Læs mere her.

Læs også: Jyllands dyreste villa solgt

Læs også:Aktierne rasler ned, men hans portefølje er steget 19 procent i år