Henter kommentarer

Simon Richard Nielsen: Inflation, krig og negative renter – og bitcoin er et kæmpe flop


Dette er en kommentar. Euroinvestor har tilknyttet flere personer, der kommenterer de finansielle markeder. Kommentaren udtrykker alene skribentens holdning.

Tilhængere af bitcoin har udråbt den digitale valuta som den sikre havn, der skal redde os fra en verden, der oversvømmes af dollar, euro og danske kroner. Det er gået stik modsat.

Verden har i 2022 udviklet sig med alle de rædsler, som tilhængere af kryptovaluta i årevis har hævdet, skulle føre til det endelige gennembrud.

Et af de mest sejlivede argumenter for at kryptovaluta og særligt den største og mest udbredte af sin art, bitcoin, skulle tages alvorligt er, at hele vores penge- og valutasystem er bundet op på absolut ingenting. Som konsekvens deraf er det alene op til verdens centralbanker og regeringer at udvide pengemængden for forgodtbefindende, hvilket fører til en gradvis udhuling af et givent lands gangbare mønt og dermed borgernes købekraft. Et fænomen, der er bedre kendt som inflation.

Læs også: Lau Svenssen: Aktierne kan falde på tre måder – eller gå amok på en ny måde

Bitcoin, derimod, er matematisk sikret mod denne udvidelse af pengemængden, hvilket giver en beskyttelse mod inflation, som vi kender det fra guld.

Men, ak. Omend selve analysen rummer grader af sandhed som for eksempel, at vores valutasystem centreret om reservevalutaen dollar ikke har anden forankring, end at verden har tillid til amerikansk økonomi, så har verdensøkonomien og de finansielle markeder afsløret, at bitcoin ikke er andet end spekulativ aktivklasse for risikovillige spekulanter.

Nu har vi rent faktisk papir på, at inflationen i verdens største økonomi har rundet 8 pct, og alligevel fortsætter bitcoin med at sive.

Siden toppen i november sidste år er bitcoin faldet omkring 40 pct. Det er et voldsomt dyk, og udviklingen bør skyde alle forestillinger om bitcoin som en ny tids digitalt guld i grus. Bitcoin er ikke guld 2.0.

I løbet af de seneste 12 måneder er kryptovalutaen faldet 26 pct.

Alt tyder på, at bitcoin er et risikabelt aktiv, der målt på kursudviklingen opfører sig som de mest højtflyvende og risikable disruption-aktier. Bitcoin har øjensynligt mere til fælles med stjerneinvestoren Cathie Woods teknologiaktiefond end med noget andet på det finansielle marked.

Og fred være med det.

Læs også: Storbank om stor nedtur: Det her forventer vi

Når man omtaler bitcoin, kan man være sikker på, at indbakken fyldes med mere eller mindre velmenende kommentarer om, hvor revolutionerende og banebrydende teknologien er. Har må man anerkendende blot konstatere, at ja, blockchain-teknologien lader til at åbne nogle helt nye og mere simple måde at verificere og sikre data direkte mellem to parter.

Jeg forstår til fulde, at A.P. Møller Mærsk drømmer om og arbejder stenhårdt på, at det tunge bureaukratiske spor af global shipping kan digitaliseres via blockchain-teknologi.

Den overliggende kryptovaluta, der lægges ovenpå et blockchain-netværk, er tiltænkt som en belønning til personer, der lægger regnekraft til at udvide et blockchain-netværk med flere og flere blokke. Det er sådan set også ret smart.

Men lige nu er der tusindvis af disse netværk på verdensplan – og ligeså mange kryptovalutaer. Jeg har stadig til gode at se lyset i, hvad bitcoin kan bruges til.

Læs også: Nordnet: Nedturen bider – investorer sælger ud

Som betalingsmiddel er det håbløst. Alle de historier, vi hører om, at nu kan man bruge bitcoin til det ene eller det andet, er kun historier, fordi det er så usædvanligt.

På globalt plan er Visa og Mastercard og alle de andre løsninger milevidt foran i forhold til hastighed og kapacitet. For ikke at tale om energiforbruget, når bitcoin-netværket skal udbygges.

Lad os se det i øjnene. Den indre og fundamentale værdi ved bitcoin er stadig ikke til stede. Jeg har i hvert fald ikke opdaget den værdi endnu.

Den indre værdi af guld er principielt set den samme. Men det er også en akademisk og studentikos betragtning, for værdien af guld er den kollektive menneskeheds historiske tiltrækning til dette ædle metal. Der ér en værdi. Også selvom guld på linje med bitcoin, ægte tæpper og årgangsvine fra Bourgogne vitterligt ikke kan betragtes som et finansielt aktiv.

Et aktiv er kendetegnet ved at levere en eller anden form for betaling i form af udbytter eller renter. Eller i hvert fald en forventning om et udbytte. Aktier, ejendomme, obligationer er finansielle aktiver. Bitcoin er ikke.

Læs også: Danske Bank: Sørg for at have mange aktier her

Læs også: Milliardforvalter om kendt dansk aktie: Den er vildt undervurderet