Henter kommentarer

Advarer mod skjult trussel – tjek lige porteføljen en ekstra gang


Hvis du investerer i aktieindeks, risikerer du at blive ramt af en underliggende trussel.

Mange investorer kan helt uden at vide det løbe en særlig koncentrationsrisiko, lyder det fra Investor Niclas Faurby fra Faurby Capital i Aktionæren.

»Hvis du følger det generelle råd med at investere ind i en passiv global aktiefond for at opnå den bedst mulige diversifikation, skal du derfor være opmærksom på, at du let ender med at have eksponering mod højt værdiansatte amerikanske teknologiaktier,« forklarer han.

Læs også: Recession kan undgås trods mere aggressive renteløft

Mange investorer har sat pengene i ETF''er eller aktiefonde, som umiddelbart let giver en bred eksponering mod flere forskellige selskaber på én gang. Du er dog ikke sikret en god spredning, bare fordi du investerer i aktieindeks, advarer Niclas Faurby. Han gentager sine pointer fra Millionærklubben onsdag i sidste uge, hvor det lød således:

»Mange investorer er måske ikke klar over, at hvis du investerer i aktieindeks, risikerer du at blive ramt af en koncentrationsrisiko,« udtalte han.

Læs også: Danske Bank: Sørg for at have mange aktier her

»Hvis du via en passiv investeringsfond følger udviklingen i det globale aktiemarked, så kan op mod 70 pct. af din eksponering være rettet mod amerikanske selskaber,« forklarede han. Det gælder eksempelvis det store globale aktieindeks MSCI World, der følger udviklingen i omkring 1500 store børsnoterede selskaber, hvoraf en stor del ifølge ham er teknologiselskaber.

»På indeksniveau er du overeksponeret mod amerikanske aktier, og hvis du ser på eksponeringen mod de forskellige brancher, så er du overeksponeret mod amerikansk teknologiaktier,« forklarede han med henvisning til MSCI World-aktieindeks i Millionærklubben onsdag.

»Hvis vi dykker ned i det, så er der noget, der giver en bekymring på længere sigt,« fortalte han i podcasten.

Læs også: Her er priserne på himmelflugt – og det bliver kun værre

Når der er grund til bekymring i dag, så skyldes det ifølge Niclas Faurby, at hverken lande, selskaber eller sektorer har formået at sidde på børstronen for evigt. Det er værd at huske, når man ser på, at amerikanske teknologiselskaber fylder meget i globale aktieindeks.

»Bekymringen opstår, fordi USA målt på BNP udgør en cirka fjerdedel af verdensøkonomien, mens det amerikanske aktiemarked omvendt fylder op mod omkring 70 pct. i aktieindekset,« forklarer han.

Læs også: Milliardforvalter om kendt dansk aktie: Den er vildt undervurderet

Situationen i dag vækker minder om den aktieboble, der sprang i japanske aktier i slutningen af 1980erne. Forinden var børsværdien på de japanske selskaber braget i vejret, men investorerne var så villige til at betale skyhøje priser for japanske aktier, at aktiekurserne til sidste blev kastet ud i et stort, langt dyk, da aktieboblen sprang. Deres aktieværdi nåede dog at udgøre 45 pct. af det globale aktiemarked, mens Japans økonomi kun stod for 10-15 af den globale økonomi, forklarer han i Aktionæreren.

»Løsningen kunne være, hvis man i porteføljesammenhæng justerede på sammensætningen, så man tilføjede enkeltaktier for at øge spredningen,« forklarer han.

Læs også: Svensk storbank om C25-aktie: Det bliver værre, før det bliver bedre

Læs også: Topstrateg i kovending: Aktier står foran et opsving