Henter kommentarer

Det kan forklare danske aktiers pludselige krak

A long exposure of a lightning storm at night over Arches National Park near Moab, Utah. The headlights of a passing car lit up Balanced Rock at right. (Jon G. Fuller / VWPics via AP Images)
A long exposure of a lightning storm at night over Arches National Park near Moab, Utah. The headlights of a passing car lit up Balanced Rock at right. (Jon G. Fuller / VWPics via AP Images) Foto: Jon G. Fuller
Vis mere

En forkert salgsordre var skyld i, at især danske aktier i foråret blev sendt ud i pludselige og kraftige kursfald.

Det fastslår Finanstilsynet i en melding torsdag morgen om de uhyggelige aktiefald 2. maj. Det var en formiddag, hvor nogle af Danmarks største og mest handlede aktier faldt op mod 15 procent Det skete i et omfang, der var så voldsomt, at selv garvede investorer var nødt til at undersøge, om der var noget teknisk galt. Det kan du læse om her Pensionsgigant om lynkrak: 'Jeg kan ikke huske, at jeg nogensinde har set det i Danmark'

Men fejlen lå et helt andet sted.

Læs også: 3 mulige vinderaktier i 2023: 'Deres pengemaskine vil accelerere'

»Faldet blev udløst af et enkelt børsmedlems usædvanligt store salgsordre på tværs af flere europæiske aktiemarkeder. Dealeren, der skulle indlægge salgsordren på markedet, indtastede ordren med de forkerte ordreparametre. Derfor blev salgsordren adskillige gange større end tiltænkt. Samtidig blev ordren kun i mindre grad bremset af børsmedlemmets førhandelskontroller,« lyder det fra Finanstilsynet.

Det viste sig efterfølgende, at fejlen blev begået af en børsmægler hos amerikanske Citigroup . Det kan du læse mere om i Amerikansk storbank bag lynkrak i København. Salgsordren ramte dog ikke kun det danske aktiemarked, men sendte rystelser igennem flere europæiske børsmarkeder.

Tilsynet har efterfølgende undersøger de såkaldte algoritmehandleres handelsmønster under flash crashet samt brugen af algoritmehandel i danske aktier generelt.

Læs også: Professionel investor: 3 billige value-aktier til 2023

Nedslaget viste, at langt størstedelen af handlerne i danske aktier sker ved algoritmehandel, og metoden bliver bredt anvendt af de finansielle aktører.

»Helt overordnet er der både fordele og risici ved algoritmehandel. Metoden bidrager til billigere og mere effektiv eksekvering af ordrer samt bedre prisfastsættelse i markedet. Men med algoritmehandel følger også andre risici. Selvom markedshændelsen den 2. maj 2022 kan henføres til en menneskelig fejl, viser den også, hvor hurtigt det kan gå i et algoritmedrevet marked, hvis der ikke er tilstrækkelige kontroller hos markedsaktørerne,« lyder det fra Finanstilsynets underdirektør, Anders Balling.

Det danske lynkrak betød, at aktier i landets toneangivende aktieindeks på få minutter faldt op mod 15 procent Det var blandt andre Demant, Ørsted og Ambu, der blinkede blodrødt. Den dag dykkede C25-indekset til sammenligning op mod 8,1 procent. Du kan læse mere om udviklingen 2. maj her.