Henter kommentarer

| Opdateret

Sydbank: Det kan banke dine danske aktier i vejret


Der kan gemme sig aktieoverraskelser, når de danske selskaber den kommende tid kommer med regnskaber.

Hvis selskaberne kan fremvise pæne resultater, kan det give kurshop, hvis aktierne er blevet banket ned. Det vurderer Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen i et nyt analysenotat mandag. Det sker forud for en dansk regnskabssæson, hvor investorer skal forberede sig på færre opjusteringer end normalt, lyder det.

»De selskaber, der indtil nu har fået kurssmæk, men kan levere overbevisende resultater og solide udsigter kan få et kursløft på regnskabet,« forklarer Jacob Pedersen.

Læs også: Lau Svenssen: Aktierne kan falde på tre måder – eller gå amok på en ny måde

Hvis selskaberne melder om nye udfordringer på driften – for eksempel på grund af forsyningsvanskeligheder eller stigende inputomkostninger – kan aktierne omvendt sagtens fortsætte ned, selv om de allerede er faldet i kurs i år, advarer Jacob Pedersen.

For ham at se er de danske medicinalvirksomheder og forsikringsselskaberne en del af det danske aktiemarked, der bliver mindre påvirket af den usikkerhed og frygt, der præger de finansielle markeder. »Industriselskaberne og delvist også forbrugsrelaterede aktier vil være udfordrede af elendig leverancesikkerhed og aftagende forbruger- og erhvervshumør,« forventer man hos Sydbank.

Læs også: Advarer mod skjult trussel – tjek lige porteføljen en ekstra gang

Det var især udsigten til rentestigninger, der fik investorer til at sælge ud af aktierne i de danske selskaber tidligere i år. De seneste uger har danske aktier gjort comeback på grund af deres defensive egenskaber og fordi de har nogle vækst-karaktertræk. Der er dog ingen garanti for, at de seneste ugers kursløftet sikrer danske aktier et nyt niveau.

»Et comeback, der har solid bund i selskabernes kvalitet og stabilitet i en tid, hvor vækstafmatningen er påtrængende, men opstramning af pengepolitikken i den kommende periode kan tidvis give mere modvind til de stadig dyre danske aktier end andre markeder,« forklarer Jacob Pedersen, der uddyber:

Læs også: Nordnet: Nedturen bider – investorer sælger ud

»De dyre danske aktier viste svaghed, da nervøsiteten gjaldt den pengepolitiske opstramning. Til gengæld har de vist styrke, efter at nye skrækscenarier fra krigen i Ukraine er dukket frem på aktieinvestorernes radar, og frygten for nye forstyrrelser og økonomisk opbremsning er blevet mere påtrængende.«

PFA's chefstrateg, Tine Choi Danielsen fremhæver over for Finans mandag, at danske aktier er blevet billigere, end de har været de seneste to år, hvor de har handlet til en P/E-værdi på 27,9. Nu lyder den på 17,2. P/E-værdien brugers ofte som et mål for, hvor meget investorerne er villige til at betale for at få en andel af et selskabets indtjening.

Læs også: Danske Bank: Sørg for at have mange aktier her

»Så i en absolut betragtning er det danske aktiemarked blevet billigere set i forhold til sin egen historik, og det gør naturligvis, at de danske aktier på de metrikker ser mere attraktive ud, når vi kommer ind i en periode, hvor det defensive, kvalitetsprægede og stabile er at fortrække,« påpeger hun over for Finans.

Hos Sydbank vurderer man, at 19 selskaber ud af de 28 selskaber i bankens danske aktieunivers står til indtjeningsfremgang, mens ni selskaber står til fald i indtjeningen. Det kan ændre sig alt efter, om der kommer stød til eller ændringer i verdensøkonomien. Det gælder ikke mindst nedskrivninger på russiske aktiver, der kan gøre ondt på visse selskaber, vurderer Sydbank.

Læs også: Danske Bank: Her køber vi aktier lige nu

Læs også: Carnegie-chef: Det her truer danske investorer