Henter kommentarer

Sydbank: Det løber koldt ned ad ryggen på investorer, der kan huske 2018


»Føj for en overraskelse.«

Det er den umiddelbare reaktion fra Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen, efter den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), onsdag fremlagde referatet fra dets seneste rentemøde i december. Referatet viste, at Fed-direktørerne i december mente, at der var nødvendigt med en hurtigere stramning af pengepolitikken i form af renteforhøjelser og hurtigere nedtrapning af obligationsopkøbene.

Læs også: Det kan forklare, hvorfor danske aktier falder

»Dopingvante aktieinvestorer kan få et chok, hvis Fed begynder at reducere balancen – turbulens forude,« lyder det fra Jacob Pedersen i en kommentar torsdag.

Han hæfter sig ved, at flere Fed-direktører er parate til at reducere Feds balance (via salg af obligationer), og at det kan ske relativt hurtigt efter de første renteforhøjelse. »Det vil markere et voldsomt omslag i pengepolitikken efter lange perioder med opkøb af obligationer siden finanskrisen,« påpeger aktieanalysechefen.

Læs også: Aktiechef: Value-aktier kan agere sikker havn

»Feds overraskende hårde toner indikerer, at aktiekursmodvinden i 2022 kan komme tidligt, og den øger ret beset risikoen for negative aktieafkast i 2022. Det ligner også første indikation på, at Fed kan fejle i den vigtige linedans, der skal afværge alvorlig turbulens på de finansielle markeder, samtidig med at den dybt forgældede verdensøkonomi også bliver belastet af højere renter,« lyder det fra Jacob Pedersen.

Læs også: Aktiechefen forudså, hvad der vil ske – det tror han venter os nu

»Men de nye toner om at reducere Feds balance overrasker og får det til at løbe koldt ned ad ryggen på aktieinvestorer, der kan huske 4. kvartal 2018, hvor centralbankerne på globalt plan gik fra at pumpe penge ind på finansmarkederne til at trække penge ud af finansmarkederne – faktisk på grund af Feds reduktion af balancen. Konsekvensen var et fald i USA-aktierne på 20 pct. inden for få måneder«

Sydbank har gentagende gange advaret om, at  investorer kan have glemt, hvordan det er at være i det, som han beskriver som et  »dopingfrit « miljø. Han henviser til, at centralbankerne siden Finanskrisen i 2008 vænnet investorer til centralbankernes obligationsopkøb, som han har betegnet som »likviditetslykkepiller.«

Læs også: Storbank: Derfor er Novo Nordisk-aktien billig ved den her pris

For ham at se kan meldingen fra centralbanken om obligationssalg sætte gang i et stemningsskift og turbulens på de finansielle markeder. Det vil ifølge gå særligt over de allerdyreste aktier.

»Derfor er vi meget komfortable med vores afkastmæssige favorisering af de langt fra dyre europæiske aktier i forhold til de meget dyre amerikanske aktier,« forklarer Jacob Pedersen.

Læs også: Pensionskæmpe: Tretten bud på 2022

Når det kommer til Emerging Market-aktierne, så er de ifølge ham ikke dyre, men de er omvendt vækstudfordret af Kinas covid-19-nultolerence og det som aktieanalysechefen ser som »betydelige Evergrande-relaterede problemer på boligmarkedet.«

Du kan prøve kræfter på aktiemarkedet uden at investere for rigtige penge ved at bruge Euroinvestors porteføljeværktøj gratis. Du logger ind på Euroinvestor i menuen øverst til højre på sitet. Du kan også klikke videre på de enkelte aktier i artiklen ovenfor og få mere information om virksomhedernes afkast, forretningsmodel samt en række nøgletal.

Læs også: Strateg: 'Det her er en af de ting, som jeg synes, at du skal købe'

Læs også: 3 billige aktier til 2022: 'Aktien er voldsomt undervurderet'