Henter kommentarer

Aktiechef: Sådan bliver du en topinvestor


»Du kan blive en topinvestor, hvis du forbliver investeret og sørger for at have en god spredt portefølje.«

Ordene kommer fra aktiechef Michael Friis Jørgensen fra rådgivningsvirksomheden HC Andersen Capital. Vigtigheden af spredning ses med al tydelighed, hvis når vi ser på udviklingen i aktiemarkedet de seneste par år. I 2020 bragede teknologiaktier og grønne aktier i vejret, mens investorer i løbet af 2021 solgte ud af de dyrt prisfastsatte vækstaktier og flygtede ind i value-aktier på grund af rentefrygt.

Læs også: Tror overset 'aktie-juvel' kan stige 50 pct. på 2-3 år – 'den er for billig'

Der har med andre ord været stor forskel på vinder-aktierne i hvert af årene. Det gør det ekstra svært år efter år at sikre et godt afkast.

»Tallene viser heldigvis, at du ikke behøver at være superman hvert år,« udtaler aktiechefen, der påpeger, at det gælder om at have en god spredning.

Læs også: Oligarkerne er jaget vildt - gigantisk yacht til 4000 millioner beslaglagt

»Du kan opnå spredningen ved have en portefølje, hvor størstedelen af pengene er sat i et eller flere brede aktieindeks – for eksempel S&P 500-indekset eller globale aktier. En mindre del af pengene kan så være sat i enkeltaktier, som du virkelig tror på,« udtaler han og tilføjer:

»Du kan for eksempel have en bund i porteføljen bestående 80 pct. ETF'er. «

En ETF er en gruppe af selskaber, som du kan købe og sælge som én aktie. Fordelen er, at du får en lille bid af hvert selskab inden for et bestemt tema eller et bestemt lands aktieindeks.

»Det kan være enormt svært at opnå en god spredning. Det kan godt være, at dine aktier er placeret inden for fem forskellige sektorer, men hvis du ikke opdager, at alle selskaberne er eksponeret mod det amerikanske marked, hvorefter dollaren falder, så har du måske alligevel ikke den diversificering, som du havde håbet på,« forklarer aktiechefen.

Ordet diversificering dækker over, at du har spredt dine investeringer ud på mange forskellige aktier, så dine aktier ikke bliver ramt af samme problem. Hvis du kun har russiske aktier, kan du blive ramt, hvis Vesten ryger ud i et opgør mod Rusland, hvis du kun har cykliske aktier, så er din portefølje udfordret med nedgang i økonomien. Hvis du kun har europæiske aktier, går du måske glip af børsfesten i USA.

Læs også: Danske Bank: Hold fast i dine aktier – de kan snart være steget betydeligt

»Du kan godt opnå en god spredning ved at have 10-30 forskellige enkeltaktier, men det er svært at opnå en reel diversifiicering, fordi det kan være let at overset, at en stor del af selskaberne for eksempel er eksponeret mod dollaren eller sælger rigtig meget til det samme land. Så hvorfor i al verden bruge al den tid, når du kan opnå samme fordel ved at placere pengene i et aktieindeks eller forskellige ETF'er,« udtaler Michael Friis Jørgensen.

»Hvis du vælger at sætte størstedelen af pengene i indeks, så er vægtningen imellem det brede aktieindeks og enkeltaktierne – herunder antallet af aktier – op til din egen risikolyst,« udtaler Michael Friis Jørgensen.

Læs også: Analysehus: Her er de 100 mest grønne aktier

Forholdet kunne eksempelvis være 80 pct. af pengene placeret i ETF'er, mens 20 pct. er sat i 5-7 enkeltaktier, som du følger nøje og sætter dig ordentlig ind i, forklarer han og understreger i den forbindelse, at det er et eksempel på en tankegang.

Hvis du gerne vil være en topinvestor, så er der en anden ting, der er mindst lige så vigtigt, påpeger han.

»Forbliv investeret over lang tid – For eksempel 10 år – det gør dig til en topinvestor,« udtaler Michael Friis Jørgensen.

Undersøgelser viser, at de allerbedste investorer – dem med det største afkast over mange år – faktisk kun har gjort det som gennemsnittet i mange af årene. Når de alligevel er blevet topinvestorer, skyldes det, at de har haft en god spredning og kunnet forblive investeret i markedet over lang tid, fortæller Michael Friis Jørgensen.

Læs også: Sydbank om grønne danske aktier: 'Det her er langt fra ligegyldigt'

»Topinvestorerne har kunnet forblive investeret og samtidig haft en god spredning i porteføljen. Spredningen har gjort, at de ikke kunne slå markedet alle år, fordi temaerne i markedet svinger meget, men det har heller ikke været nødvendigt,« udtaler aktiechefen.

»Topinvestorerne har været gennemsnitlige investorer i mange år, men de er ikke faldet igennem i nogle år og på grund af compounding-effekten har de skabt et rigtig godt afkast,« udtaler han.

Begrebet 'Compunding' henviser til, at rentes rente-effekten, som øger afkastet eksponentielt, fortæller han.

Læs også: Danske Bank: Derfor bør du overveje grønne aktier

»Det er et greb, som private investorer også kan bruge. Det gælder om at være investeret med en så stor del af formuen som muligt. Og hvis du har en god spredning, er der også større sandsynlighed for, at du kan holde dine penge i markedet og nyde godt af rentes rente-effekten,« forklarer Michael Friis Jørgensen.

Det er heller ikke tilfældigt, at stjerneinvestoren Warren Buffett havde et særligt svar, da han på et tidspunkt blev spurgt om sit bedste råd til andre investorer:

»Den første regel for investering er 'tab ikke penge'. Og den anden regel for investering er 'glem ikke den første regel',« lød rådet. Du kan se en række andre gyldne råd fra den navnkundige investor i artiklen 10 stærke råd fra Warren Buffett.

Læs også: 6 bøger om Warren Buffett, du bør læse

Læs også: Aktiechef: Dette er det vigtigste nøgletal