Henter kommentarer

Dansk biotektopchef i overraskende exit: Derfor stopper jeg


Topchefen for det danske biotekselskab BioPorto sætter nu ord på sit overraskende exit.

Han meddelte onsdag aften i en fondsbørsmeddelelse, at han trækker sig fra BioPorto i januar 2022, når der er fundet en afløser. I et interview med Euroinvestor uddyber han sit pludselige skifte.

»Vi ved jo, at vi skal til USA på et givent tidspunkt i forbindelse med, at vi får den her lancering, og der vil det være meget passende, at vi har en CEO, der vil flytte til USA for at løfte det her,« udtaler Peter Mørch Eriksen til Euroinvestor.

Den lille danske dianostikvirksomhed står over for to vigtig produktgodkendelser. Den ene er en covid 19-test, så man kan se, om man er smittet med covid-19. Den anden er selskabets egentlig guldæg, nemlig den såkaldte NGAL-test, der skal spore, om man er ramt af akut nyreskade. Hvis de amerikanske sundhedsmyndigheder godkender BioPortos NGAL-test vil det åbne døren til det vigtige nordamerikanske marked. Den kan du læse mere om her.

Læs også: Bioporto venter igen stigende salg efter vanskeligt 2020

»Når vi ved, at det er det store marked, så skal vi være derover. Jeg har været otte år i virksomheden og jeg bliver der jo indtil til januar 2022. Så der er ikke noget panik. Det er en rolig overgang, hvor vi på en professionel måde skal finde en afløser,« udtaler Peter Mørch Eriksen.

Hvad tænker du om det signal, som det sender til investorerne?
»Selvom nogen skulle finde et skifte bekymrende, så gælder det om at lave et skifte på det rigtige tidspunkt. Hvis vi snakker om at have en godkendelse primo næste år, så skal man finde den, der vil flytte. Jeg vil gerne være ærlig og sige, at det bliver ikke mig, der flytter til USA som 61-årig,« udtaler Peter Mørch Eriksen og fortsætter:

Her ses  Peter Mørch Eriksen. Vis mere

»Jeg synes ikke, at der er noget farligt i dét. Hvis jeg forlod butikken i morgen, så ville jeg synes, at det var forfærdeligt som aktionær, men jeg deltager i processen og hjælper hele vejen.«

Hvor længe har du tænkt over den her beslutning?
»Jeg har tænkt over det her i noget tid, men beslutningen er truffet i dag (onsdag, red.). Jeg har tænkt i lang tid over, at vi skal i den her transition med at 'flytte' virksomheden, altså flytte opmærksomheden (om BioPorto, red.). Hvis du ved, at USA er verdens største marked, så er du som administrerende direktør nødt til at sidde tæt på, når man skal lancere i USA,« udtaler Peter Mørch Eriksen.

Læs også: Bioporto-finansdirektør trækker sig

BioPorto-topchefen fortæller, at han efter fondsbørsmeddelelsen onsdag aften ringede til sine nærmeste amerikanske og danske kolleger og forklarede dem baggrunden for udmeldingen.

»Jeg mener, at det her giver os tid til den transition, der skal være i organisationen. Jeg har haft en god snak med bestyrelsesformanden i dag (onsdag, red.), og jeg mener, at de har stor forståelse for min beslutning,« udtaler Peter Mørch Eriksen.

Læs også: BioPorto-topchef om friske tal: 'Det er det mest spændende'

BioPortos finansdirektør har for nylig sagt op, og nu melder du dit exit. Kan du forstå, hvis aktionærerne er bekymrede?
»Jeg kan godt forstå, hvis markedet undrer sig, men jeg ser det ikke som en stor panikudmelding. Hvis der stod, at jeg havde sagt op og ikke var der dagen efter, så ville det virke anderledes. Det her er netop det, der skal sørge for, at der ikke er panik. Jeg kan ikke afvise, at det giver nogle paniktendenser, men det er ikke ambitionen. Ambitionen er at gøre det her kontrolleret,« udtaler Peter Mørch Eriksen.

Han påpeger, at hvis BioPortos bestyrelse ønsker det, deltager han gerne i processen med at finde en ny topchef.

BioPortos bestyrelsesformand har i forbindelse med Peter Mørch Eriksens bebudede afgang sat ord på direktørskiftet. Det kan du læse mere om her.

Læs også: BioPorto-topchef: 'Der er et kæmpe potentiale i det her'

Læs også: BioPorto-topchef: Derfor har jeg sat penge i aktien