Henter kommentarer

'Det har været en øjenåbner' - nu spås aktierne kæmpe potentiale


»Forsvar er en supertrend.«

Sådan lyder vurderingen fra Oskar Barner Bernhardtsen, der er nordisk investeringsstrateg i Saxo Bank. 

Hos Saxo Bank er de positive overfor forsvarsaktier, og det har de været i et godt stykke tid, lyder det fra strategen.

Den nordiske investeringsbank er ikke de eneste, der ser potentialet i forsvarssektoren. Det gør Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S) nemlig også.

På et pressemøde om forsvaret onsdag, lød det fra regeringen, at de vil løfte forsvarsudgifterne med 40,5 mia. kr. Men offentlige midler alene kan ikke løfte opgaven med at styrke forsvaret, lød det fra statsministeren, og derfor opfordrede hun investorer, banker og pensionsbranchen til at se mere positivt på forsvarsinvesteringer.

Læs også: Aktiechef ser potentiale i våbenaktier - du skal være med på det her

Oskar Barner Bernhardtsen fortæller, at Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar 2022 har været en øjenåbner for de europæiske lande, som har sat gang i en oprustning af forsvar og en udvidelse af de europæiske forsvarsbudgetter.

Og denne oprustning har sat gang i store ordrer og eksplosiv vækst hos de europæiske våbenproducenter.

Dermed blev invasionen også en katalysator for nogle ekstreme kursopturer for en række forsvarsaktier. Blandt andet er tyske Rheinmetall steget med knap 344 pct. siden invasionen og svenske Saab med over 289 pct. Du kan blive klogere på flere af de andre forsvarsaktiers udvikling her

»Selvom det virker voldsomt, den måde, forsvarsaktierne er steget på, så skal man huske på, at vi i 30 år i Europa ikke har levet op til vores forpligtelser,« siger han og henviser til NATOs krav om, at alle medlemslande skal bruge minimum 2 pct. af landets BNP på forsvar.

»Og hvis vi skal derop, så virker de ikke voldsomt dyre, de her aktier,« tilføjer han. 

Læs også: Lau Svenssen: Hvis jeg fik 10.000 kr., ville jeg købe denne våbenaktie

Krigen i Ukraine har været i gang i to år. Er det ikke efterhånden indpriset i disse aktier, at de kommer til at skulle producere mere?

»Der er lagt meget af det ind allerede, men det der stadigvæk er værd at bemærke, er den pris, man betaler for den vækst, der så kommer,« siger Oskar Barner Bernhardtsen.

Han forklarer, at man i den tyske våbengigant Rheinmetall i dag betaler cirka 20 gange indtjeningen for aktien. I 2026 ville det være nede på 12 gange indtjeningen grundet væksten.

»Jeg har prøvet at sammenligne lidt med Novo Nordisk, og det skal man selvfølgelig passe på med, fordi det er to forskellige ting. Men hvis man prøver at sætte dem op mod hinanden, så har du i Novo Nordisk en vækst på lige under 20 pct., men her betaler du det dobbelt. Du betaler op omkring 35-40 gange indtjeningen,« forklarer strategen. 

»Så hvis man tager vækst for krone, så ser det stadigvæk ret fornuftigt ud,« tilføjer han. 

Læs også: Økonom: Øget forsvarsbudget kan udløse prisstigninger - og få konsekvenser for boligejerne

Når det handler om konkrete børsnoterede våbenproducenter, henviser Oskar Barner Bernhardtsen til en liste af udvalgte producenter fra SIPRI, Stockholm International Peace Research Institute, som du kan se herunder:

Han peger også på droner som en inddragelse til mere moderne krigsførelse. Her er blandt andet amerikanske L3 Harris en af de største børsnoterede selskaber. 

Læs også: Se listen: 56 spændende forsvarsaktier

De tre øverste er amerikanske, hvorefter de resterende er europæiske.

Og særligt de europæiske producenter kan nok komme til at gavne af oprustningen, lyder det fra strategen:

»Det virker som om, at der er ret klar konsensus om, at man gerne vil købe lokalt i Europa.«

Derudover pointerer han, at USA stadigvæk har det suverænt største forsvarsbudget, men her bliver væksten nok ikke lige så stor de næste år, fordi »det jo er, der hvor det skal være.«

Til gengæld skal flere af de europæiske regeringer frem med den store pengepung og på ekstraordinære shoppeture hos våbenproducenter de kommende år. 

Læs også: Pensionsgigant trodser klar opfordring om at købe aktier: Giver ikke mening

»Jeg synes ikke, at man kan sige, at det ene er meget bedre end det andet, men væksten er højere inden for de europæiske virksomheder i denne sektor,« siger strategen.

Dog pointerer han, at selvom det lige nu ser godt ud, så er der stadig en usikkerhed indenfor forsvarssektoren. For hvad hvis der kom fred i Ukraine i morgen? Er hele potentialet så væk?

Her peger Oskar Barner Bernhardtsen på, at når Mette Frederiksen, som ved pressemødet onsdag, går ud og siger, som hun gør, understreger det, »at politikerne mener altså det her.«

»Det har altså været en øjenåbner for, at man ikke bare kan sidde og vente på, at amerikanerne kommer og gør det hele,« siger strategen.

Læs også: Milliardinvestor om regeringens opfordring: 'Et stærkt signal'

Læs også: Forventer store stigninger forude: Det kan ikke ses på aktierne endnu - de er billige