De nye foreløbige ejendomsvurderinger har skabt røre og forvirring både blandt boligejerne og boligkøberne.
Men står man og skal til at købe en ny bolig, er det oplagt at udnytte situationen til at få skåret en luns af udbudsprisen.
B.T. og Euroinvestor samarbejder - derfor findes artiklen også på B.T.
Sådan lyder det fra Christopher Wagner, der er medstifter og partner i køberrådgivningsfirmaet Bomae. Han bruger ordet »panik« om den tilstand, han lige nu ser i markedet.
»Når vi ikke ved, hvad der kommer til at ske, opstår der panik på markedet, og det er altid godt for en køber,« siger han og tilføjer, at vi lige nu på grund af de nye foreløbige ejendomsvurderinger står et sted, »hvor ingen ved, hvor boligmarkedet ender.«
Sidst man kunne købe en bolig til en særlig skarp pris, var i ugerne efter Mette Frederiksen lukkede landet ned i forbindelse med coronapandemien.
»Sælgerne blev bange, og de vidste ikke, hvilken situation de stod i, fordi det var noget, ingen havde prøvet før,« siger han.
»Panikken før lukketid kan udnyttes, men det er selvfølgelig ikke alle købere, der bider på.«
Men hvordan skal man gå til værks, hvis man ønsker at få et ordentligt prisnedslag?
Christopher Wagner fremhæver blandt andet, at man byder på flere boliger.
Læs også: Iværksætter fra Løvens Hule har lavet markant billigere boligmodel end Vurderingsstyrelsen
»Det er altid godt at byde på flere boliger, men fordi der er flere sælgere, der vil være bange lige nu, kan det være en idé at byde flere op mod hinanden. Helt lige som når en mægler fortæller en køber, at der er flere interesserede i en given bolig.«
»Vi skal forsøge at spille tilbage på samme niveau som mægleren,« siger køberrådgiveren, der selv har en karriere bag sig om ejendomsmægler.
De nyeste tal viser, at boligkøberne i første kvartal i gennemsnit fik et prisnedslag på cirka 10 pct. sammenlignet med den oprindelig udbudspris.
Vil man banke prisen yderligere ned, har Christopher Wagner flere råd, der kan bruges i stort set alle bolighandler. Man skal dog altid være opmærksom på, hvilket marked man befinder sig i.
»Senere i coronatiden, hvor sommerhusene blev revet væk, kunne det godt være lidt op ad bakke at forhandle et prisnedslag hjem, fordi efterspørgslen var så høj,« siger han.
Når det drejer sig om boligkøb, skal man i første omgang en tur i banken for at danne sig et overblik over, hvor meget man kan købe bolig for. For hvis man vil gøre en god handel, handler det om at kende sit eget udgangspunkt.
Et andet råd drejer sig om betingede købsaftaler. De fleste boligkøbere har en bolig, de skal have solgt, før de kan købe en ny. Det er en aftale, mellem køber og sælger, der først er endelig, når alle aftalte betingelser er på plads – herunder at køber først skal have solgt sin egen bolig.
Men den slags aftaler er aldrig en fordel for køber, fortæller Christopher Wagner.
»Sådan en aftale ligner en købsaftale bortset fra ét punkt, hvor der står, at købet er betinget af købers eget salg,« siger Christopher Wagner og fortsætter:
Læs også: Særlig finte sikrer dig skatterabat
»Men mægler og sælger fortsætter salgsarbejdet i den periode og kan nu bruge den betingede købsaftale over for nye interesserede købere som en løftestang,« siger Christopher Wagner.
Et andet råd er, at man i en forhandlingssituation altid bør lade sælger skrive under på købsaftalen først.
Han opridser et eksempel med en bolig, udbudt til 3 mio. kr., hvor køber er lykkedes med at forhandle prisen ned med 250.000. Nu mangler der blot at blive skrevet under på papirarbejdet.
»Hvis køber så skriver under først, som er standard, og sælger endnu ikke har gjort det, åbner det muligheden for, at ejendomsmægleren kan ringe rundt til andre interesserede købere,« siger Christopher Wagner.
»Men man bør lade sælger skrive under først, for så bliver boligen nemlig taget af markedet og køberen kommer endeligt i mål med sit prisnedslag.«
Man bør også være særligt opmærksom på tilstandsrapporter, påpeger Christopher Wagner.
En tilstandsrapport er et dokument, der fortæller om standen på en bolig og bliver foretaget af en byggesagkyndig.
Men inden tilstandsrapporten er udfærdiget på en bolig, der står til salg, har mægler og sælger allerede skrevet kontrakt om prisen, fortæller Christopher Wagner.
Læs også: Rentechokket fortsætter: Så mange milliarder skal danske boligejere betale mere i rente
»Det er noget af det, man skal være aller mest opmærksom på, for prisen kan ende med at være fuldstændig skævvreden, hvis huset har mangler, der ikke er taget højde for.«
Derfor kan det være en god idé at alliere sig med sin egen uvildig byggesagkyndig.
Det sidste råd handler om at have is i maven – noget som Christopher Wagner ved, er rigtig svært for boligkøberne.
»Man skal forsøge at lægge følelserne på hylden. Har man mange følelser involveret, og det har man ofte med boligkøb, så er der to ting, der påvirker os: Den ene er tid, og den anden er frygten for andre købere.«
Derfor anbefaler Christopher Wagner at man får en anden til at stå for ens forhandling som eksempelvis en køberrådgiver.
Til sidst anbefaler han også, at man gør brug af et advokatforbehold. Det giver nemlig køberen mulighed for at underskrive en købsaftale for derefter at gennemgå den med sin advokat.
Læs også: Har du fået en lønstigning i år? Sådan får du styr på din forskudsopgørelse og undgår skattesmæk
Læs også: Storbanker på stribe hæver indlånsrenten – få overblikket her