Henter kommentarer

De tror markedet vil give »store udsving« de kommende måneder: Her ser Saxo Bank mulighederne


De kommende måneders økonomiske nøgletal og virksomhedernes indtjeningsevne kan give store udsving i markederne de kommende måneder. 

Alligevel er den allervigtigste »joker« at holde øje med de næste seks måneder fortsat, om inflationen bevæger sig den rette vej. Det er nemlig afgørende for, hvor længe styringsrenterne skal befinde sig i det nuværende høje niveau.

Sådan lyder vurderingen hos aktiestrategerne i investeringsbanken Saxo Bank: 

»Lige nu er der meget blandede signaler i verden. Global handel og produktion ser ud til at være i en markant tilbagegang, men på den anden side ser forbruget ud til at accelere igen efter en afdæmpning over sommeren, og arbejdsmarkedet er fortsat historisk stærkt. På den måde er der er altså ikke et stort kollaps i kikkerten hos os lige nu,« lyder det fra investeringsstrateg i Saxo Bank, Oskar Barner Bernhardtsen.

Hvorhenne er vi rent cyklisk - lige nu - i jeres optik? Og hvordan ser I på en recession?
»Vores bedste bud er, at vi er i slutningen af et cyklisk opsving generelt set. Det vil sige, at væksten skal ned og derved også renterne på sigt. Dog er inflationen den store joker, da en højere end ventet strukturel inflation kan betyde, at renterne forbliver højere i 'for' lang tid. I værste tilfælde ender vi i en form for stagflation, hvor inflationen fortsat er høj, men væksten stagnerer.«

En økonomisk udvikling, der vil holde renterne på et højt niveau i en rum tid endnu, vil være hårde nyheder for en særlig gruppe af aktier, vurderer Saxo Bank. 

Nemlig de aktier, der handler på de højeste værdiansættelser sammenlignet med indtjeningen - i folkemunde også kaldet vækstaktierne. 

Derfor mener Saxo Bank også, at man på kort sigt skal finde det største potentiale i de mere defensive områder på markedet: 

»Vi er nok mere positive på de mere defensive aktiesektorer som stabilt forbrug, medicinalindustrien, forsyningsselskaber, energi, men også til dels industriaktier og banker, hvis væksten står til at accelerer med fortsat høje globale renter,« lyder vurderingen fra Saxo Bank, der dog understreger, at det er vigtigt at have en veldiversificeret portefølje, der nogenlunde følger vægtningen af de store globale indeks.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Når spørgsmålet kommer til, om strategerne vil vælge mellem vækst- eller value-aktier er svaret derfor næppe overraskende: 

»Hvis vi antager at value er aktier, hvor væksten er forholdsvis lav og stabil til gengæld for en lav værdiansættelse sammenlignet med nuværende indtjening, er vi nok mest til value-aktier,« lyder det fra Oskar Barner Bernhardtsen: 

»Vækst betegner vi i stedet som virksomheder, der handles til en overpris sammenlignet med nuværende indtjening i en forventning om en højere indtjening i fremtiden. Her vælger vi for nuværende stabiliteten. For selvom faldende renter kan være godt for vækstaktier, mener vi, at obligationer er en bedre og mere stabil måde at positionere sin portefølje til de muligvis kommende rentefald i 2024.«

Læs også: Nykredit ændrer syn på markedet: Her ser de muligheder

Strategerne mener nemlig, at man i øjeblikket bør overveje at have flere obligationer i investeringsporteføljen end vanligt. Renten er nemlig kommet så højt op, at obligationer for første gang siden 90’erne har attraktive renter sammenlignet med aktiernes såkaldte ”earnings yield”, mener Saxo Bank: 

»Med andre ord - hvor meget ville f.eks. S&P 500-indekset teoretisk set give i rente, hvis virksomhederne udbetalte hele deres indtjening til investorerne. Her giver statsobligationer og aktier nogenlunde det samme i udbytte efter de store rentestigninger, og sådan har det ikke været de sidste 20 år, hvor aktier generelt set har set mere attraktive ud,« lyder det fra Oskar Barner Bernhardtsen. 

Hvordan er jeres vægtning mellem aktier og andre aktivklasser?

»Vægtning i en portefølje vi anbefaler afhænger altid af en investors risiko og tidshorisont. Men hvis vi tager udgangspunkt i en klassisk 60 pct. aktier og 40 pct. obligations portefølje og antager, at dette er en neutral vægtet portefølje, vil vi fortrække at være generelt overvægt obligationer,« lyder det fra Oskar Barner Bernhardtsen, der tilføjer: 

»På den måde vil vores klassisk portefølje nok nærmere hedde 50/50 eller 45/55, hvor vi frem for 40 pct. obligationer har mellem 50-55 pct. allokeret til obligationer.«

Læs også: Strateg har gransket Ørsteds regnskab: Ser 'kompleks' og 'ubehagelig' situation

Investeringsstrategerne hos Saxo Bank mener derudover, at man også bør allokere mellem 5-10 pct. af sin portefølje til råvårer som energi, kobber og guld: 

»Vi mener at verdenen generelt set vil kæmpe mere om de vigtige råvarer i en mere fragmenteret verden. Skal verdens lande nå de ambitioner de har med grøn omstilling, energi uafhængighed, styrket forsvar og egenproduktion af avancerede mikrochips, kommer der til at være et strukturelt opadgående pres på råvarepriserne de næste år,« lyder begrundelsen.

Læs også: Aktiestrategichef i opråb efter danske aktiers nedtur: Kig også mod atomkraft

Læs også: