Henter kommentarer

| Opdateret

Henrik Drusebjerg om årets helt store aktietema: Disse aktier vil nok klare sig bedst


2021 har udviklet sig til et helt andet aktieår end det historiske 2020, hvor især vækstaktierne strøg mod himlen. I år er aktiemarkedet blevet vendt på hovedet, og sidste års store vindere er i år blevet forvandlet til tabere. Vi taler om rotationen mellem vækstaktier og value-aktier. Det er også realiteten nu, hvor vi er mere end halvvejs igennem året.

»Har man ligget i value-aktier de sidste ti år, har man gjort det markant dårligere end markedet, men det er der blevet ændret på i år,« lyder det fra Henrik Drusebjerg, som Euroinvestor har sat i stævne for at tage en status på hele value-vækstrotationen, som alle har snakket om i løbet af årets første seks måneder. Til daglig er han chef for nordisk investeringsstrategi i den Luxembourg-baseret velhaverbank Quintet.

Value-aktier – også kaldet værdiaktier – dækker over aktier, der typisk er billige målt på nøgletallene, for eksempel P/E-tallet. Der er populært sagt tale om aktier, der er billige i forhold til markedet bredt set eller andre sammenlignelige selskaber fra samme sektor.

Valueaktier fremhæves ofte som modsætning til vækstaktier, der typisk handles til en høj kurs i forhold til det bagvedliggende selskabs indtjening. Det sker i en forventning om, at selskabet vil tjene mange penge i fremtiden.

Læs også: Sådan kommer du i gang med at investere

Tager man et kig på det store aktieindeks 'MSCI World Growth', der blandt andet består af selskaber som Amazon, Disney og Netflix, har det leveret et samlet afkast på næsten 290 pct. I samme periode er MSCI World Value-indekset, der omfatter den kendte value- og stjerneinvestor Warren Buffets selskab Berkshire Hathaway og Bank of America, gået frem med 140 pct., viser data fra Bloomberg.

Der er altså ingen tvivl om, hvilken investeringsstil man som investor har skullet vælge, for at have fået det bedste afkast.

Henrik Drusebjerg Vis mere

Vaccinen gav startskuddet

Snakken om en rotation fra vækstaktier til value-aktier begyndte for alvor tilbage i efteråret 2020, da udsigten til at få et skud immunitet mod coronavirus i form af en vaccine begyndte at ligne virkelighed. Siden nytår er snakken blusset endnu mere op, fordi de amerikanske inflationstal er buldret i vejret.

»Hele value versus vækst-snakken har kørt længe, men i år har snakken fået næring, fordi inflationstallene er pilet overraskende meget op,« siger Henrik Drusebjerg.

Men også den amerikanske pengepolitik har sat skub under skiftet fra vækstaktierne til valueaktierne, der typisk findes inden for banker og industri, og som typisk nyder gavn af et økonomisk opsving med stigende renter.

Læs også: 5 tip til dit første aktiekøb

»Det næste var en meget voldsom pengeudpumpning fra centralbankerne og fra regeringer verden over i alle mulige afskygninger af hjælpepakker og ting og sager. Der begyndte man at kunne se konjunkturen til, at det her burde føre til højere inflation og højere renter,« lyder det fra Henrik Drusebjerg, der tilføjer:

»Når renterne stiger er der tendens til, at det rammer vækstaktierne, fordi de typisk har mere gæld. Når renterne stiger, bliver det dyrere at betale gælden.«

Kigger man på MSCI World Value-indekset alene i år, er det steget mere end 37 pct., mens MSCI World Growth-indekset lige netop rammer en fremgang på 30 pct. Men om man skal satse hele butikken, og udelukkende lægge sig i aktier, der hører hjemme i value-segmentet, tør Henrik Drusebjerg ikke sige endegyldigt ja eller nej til.

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

»Min fortolkning er, at markedets holdning indtil videre er, at inflationen er midlertidig, ellers ville aktiemarkedet ikke stige, og så ville man for alvor have set value-aktierne løbe fra vækstaktierne,« siger han.

»Jeg tror, at man vil have den der vekselvirkning, og så tror jeg også, at vækstaktierne vil klare sig bedre,« siger han og tilføjer, at man hos Quintet, hvor Henrik Drusebjerg har sin daglige gang, ikke har forsøgt at balancere vækstaktierne højere end value-aktierne.

»Vi har en bred global eksponering, hvis vi skulle tage fejl, og vi har valgt ikke at forsøge at vædde på det, men bare gå bredt til værks. Men vi tror på, at inflationen er midlertidig, og i takt med at verden åbner igen, vil vi begynde at bruge vores penge på en masse andre ting, så priserne stille og roligt sætter sig igen.«

Læs også: Investor udnyttede massive fald – ser stort potentiale i 2 danske darlings

Læs også: Lau Svenssen: Markedsudsigt for andet halvår – modreaktioner truer