Henter kommentarer

Ung investor: Sådan får jeg råd til både aktier og øl med vennerne


Millionærklubbens Junior Board hjælper Millionærklubben med at blive klogere på alt det, der foregår blandt unge investorer.

Boardet bidrager med viden fra egen verden, og indgår aktivt i debatter, der kan gøre os alle sammen klogere på investering, fremtiden og tendenser blandt unge. Fremover vil du kunne møde medlemmer fra boardet i Millionærklubben og på Euroinvestor.

Jacob Pedersen er 21, læser International Business, bor på kollegie på Frederiksberg, men kommer oprindeligt fra Dronninglund i Nordjylland. Når han ikke bruger sin tid på studierne, arbejder han som Junior Analyst hos Kameo, der står bag en crowlendingplatform. Jacob Pedersens strategi er for det meste køb-og-hold-strategi og med en tidshorisont på minimum fem år.

Hvornår begyndte du at investere?
»Jeg begyndte at investere, da jeg var 18, så jeg har snart været i gang i fire år. Inden da havde jeg haft et par garantibeviser på en lukket konto i min lokale bank.«

Læs også: 5 tip til dit første aktiekøb

Hvor kommer interessen fra?
»Begge mine forældre er erhvervsuddannet, og jeg er den første i min familie, der har taget en gymnasial uddannelse, så jeg er lidt i tvivl om, hvor min interesse for at investere aktivt kommer fra. Jeg har aldrig været typen, der har spenderet mange penge eller smidt dem til højre og venstre. For mig er det vigtigt at have en større opsparing, da det giver mig muligheden for eksempel at købe en bolig tidligere, end jeg ellers ville have mulighed for. Jeg tror, at min interesse for investering opstod, da jeg fandt ud af, at jeg kan tjene penge ved at have penge, blandt andet ved renters rente-effekten. Jo tidligere man kommer i gang, jo mere kan man spare op og tjene til senere, og jo bedre kan jeg klare mig i fremtiden.«

Hvad er din strategi?
»Jeg går efter strategien køb-og-hold og 'let your winners run' med en tidshorisont på minimum fem år. Jeg har næsten ikke solgt noget, siden jeg begyndte at investere. 95 pct. af min opsparing er investeret i aktier, ETF’er og investeringsfonde. Da størstedelen af min opsparing er investeret, sigter jeg efter en relativ lav risikoprofil. Jeg vil ikke ud i noget, der er meget risikofyldt. Jeg går efter et stabilt afkast, og jeg går eksempelvis ikke op i udelukkende at investere bæredygtigt. For mig er det vigtigere at få et afkast.«

Læs også: Ung investor ville slå banken: Hamrede afkast op på 88 pct. sidste år

»Jeg tjekker min portefølje dagligt, og jeg kan godt blive fristet til at sælge, hvis en aktie rammer et højt niveau, men så minder jeg mig selv om, at jeg skal holde mig til min strategi, ellers er der ingen grund til, at man har den i første omgang. Min plan er først at sælge, hvis jeg eksempelvis skal bruge penge på en lejlighed i fremtiden, men i få tilfælde har jeg solgt. Tilbage i maj 2020 havde jeg et afkast på 180 pct. på Norwegian-aktien. De udbød flere aktier, og jeg fik tildelt 6000 aktier til en stykpris på 1 norsk kr., som jeg solgte et par dage efter i en kurs til 2,80 norske kr.«

Handler du enkeltaktier, ETF’er, indeks eller fonde?
»Omkring 80 pct. af mine penge er investeret i ETF’er og passivt forvaltede fonde, mens de resterende er enkeltaktier. Jeg synes, at det er sjovt at sidde og udvælge aktier, som jeg tror, der kan være vindere, men fordi jeg gerne vil holde min risiko på et lav niveau, fylder andelen af enkeltaktier ikke mere.«

»Det er selvfølgelig træls, at der er omkostninger på investeringsfonde, og i løbet af 10 år kan det løbe op i et højt beløb, men jeg ved også, at det er de færreste, der kan slå markedet. Jeg er meget matematisk og rationelt anlagt, så når jeg ved, at de professionelle ikke kan slå markedet, kan jeg godt regne ud, at det kan jeg nok heller ikke selv.«

Hvilke penge investerer du for?
»Siden jeg var 13, har jeg haft et arbejde. Jeg startede som avisbud, og allerede dengang begyndte jeg at lægge nogle af de penge, jeg har tjent, til side. Selvom jeg er på SU, investerer jeg fast 3000 kr. hver måned. Det er ikke, fordi jeg siger nej, når vennerne vil drikke øl, men jeg tror, at det kan lade sig gøre, fordi jeg blandt andet ikke spenderer mange penge på tøj, og så bor jeg billigt på kollegie og har et studiejob.«

Se også: Aktieordbog: Det betyder investeringsbegreberne

Hvad har indtil videre været din bedste investering?
»En af mine bedste investeringer har været et svensk spilfirma, der hedder Starbreeze. Jeg købte i januar 2019, hvor firmaet var under rekonstruktion, og en aktie kostede 66 svenske øre. I løbet af 3-4 måneder kom virksomheden tilbage til almindelige drift, og på en åbning steg aktien 280 pct. Jeg solgte ikke, fordi jeg fulgte min strategi om køb-og-hold. Dagen efter faldt den 100 pct., hvor jeg så solgte med et afkast på omkring 120 pct. Der tænkte jeg, at jeg hellere måtte komme ud af den. Det var en af mine første og bedste investeringer. Det er fedt at se, når man lige rammer noget, for virksomheden kunne lige så godt have gået konkurs, og så havde jeg mistet det hele.«

Har du en fordel, fordi du er ung, og har lang tid på markedet?
»Jeg kan godt lide renters rente-effekten, og jeg tror, at det at være tidligt i gang med at investere spiller en rolle om 25-30 år, når effekten virkelig er trådt i kraft. Også selv om jeg ikke kan tilføje særligt store beløb til mine investeringer lige nu, som jeg forhåbentligt kan, når jeg er ældre.«

»Og så tror jeg på, at jo mere man er i det, jo bedre en investor bliver man. Det er også en af grundene til, at jeg studerer International Business. Både på mit studie, mit arbejde og i min fritid sidder jeg med det, fordi jeg har interessen, og det giver mig en fordel nu og i fremtiden.«

Hvad er dit bedste råd til en ung person, der gerne vil i gang med at investere, men mangler det sidste spark?
»Mit bedste råd er, jo før du kommer i gang jo bedre. Man kan ikke time markedet, og har man en tidshorisont på minimum fem år, skal man ikke være bange for, at markedet falder tyve pct. i morgen, hvis man bare holder sig til sin risikoprofil. Og hvis man kender nogen, der investerer, og der er noget, man er i tvivl om – så spørg dem.«

Kan du nævne en håndfuld aktier, ETF’er, eller fonde, du godt kan lide, og derfor holder særligt øje med?
»Virksomheden Össur er på min watchlist. De er en islandsk proteseproducent, som kom godt igennem fjerde kvartal i 2020, hvor salget af proteser ifølge Hanger Inc. faldt 12 pct., mens Össurs salg steg med 1 pct. Össur producerer blandt andet proteser til sportsaktiviteter, hvilket man, alt andet lige, må forvente der er større efterspørgsel i hele verdenen efter et års lockdown efter corona.«

»Derudover holder jeg øje med ETF’en Developed Markets Property Yield, der eksponeres mod børsnoterede ejendomsselskaber samt andele i forskellige ejendomsinvesteringsforeninger. Ejendomsmarkedet er super interessant på baggrund af at være kendt som et særdeles profitabelt men ilikvidt marked. Derfor kan en bred ETF rettet mod ejendomsbranchen være meget interessant.«

Læs også: Ung investor: Sådan investerer jeg 12.000 kr. om måneden

Læs også: Teodor på 21: »Disse aktier holder jeg øje med«